Naslovna Društvo Na 14. Sajmu zapošljavanja u Negotinu učestvovalo 20 poslodavaca i preko 300...

Na 14. Sajmu zapošljavanja u Negotinu učestvovalo 20 poslodavaca i preko 300 nezaposlenih

1444
0

Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala je danas u Negotinu, uz podršku lokalne samouprave, 14. po redu Sajam zapošljavanja kome se odazvalo 20 poslodavaca koji su iskazali potrebu za 150 radnika.

Više od 300 nezaposlenih, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, odazvalo se pozivu da učestvuju na 14. Sajmu zapošljavanja u Negotinu koji je okupio 20 poslodavaca sa ukupno 150 radnih pozicija.

“Sajam zapošljavanja kao aktivna mera zapošljavanja je dobro mesto susreta velikog broja poslodavaca i nezaposlenih osoba kojim Nacionalna služba za zapošljavanje ostvaruje posredovanje između poslodavaca i nezaposlenih”, rekla je Lidija Načić, direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru.

Iako sajam zapošljavanja nije organizovan poslednje dve godine zbog pandemije virusa korona, sa izuzetnom virtuelnog sajma koji je prošle godine okupio više od 7.500 nezaposlenih sa teritorije cele Srbije, ovogodišnje izdanje obeležilo je u foajeu negotinskog Doma kulture “Stevan Mokranjac” veliko interesovanje mladih i nezaposlenih u srednjim godinama. Najviše gužve je definitivno bilo ispred štandova “Eliksira” i “Eliksir krafta”.

Kao i ranijih godina i ove su se pretežno tražili nekvalifikovani i radnici sa trećim i četvrtim stepenom stručnosti.

Radna mesta sa fakultetskim diplomama oglasili su jedino prahovski “Eliksir” i “Eliksir craft”, kojima su potrebni hemijsko-tehnološki inženjeri za laboratoriju i pogon, odnosno građevinski i mašinski inženjer, zatim  “Spajić” DOO koji je potraživao inženjera elektrotehnike i mašinskog inženjera i “Moto Boem Trans” koji je tražio inženjera saobraćaja.

Najviše radnika potraživali su: “Eliksir” 34, “Eliksir craft”  23 kojima su bili potrebni elektrotehničar, nekvalifikovani radnici, zavarivači, bravari, vozači industrijske mehanizacije, radnik-plastičar, konstruktor građevinskih radova. “Telekom Srbija” AD potraživala je 25 agenata terenske prodaje, a “Aleksandrović” DOO 14 radnika profila: vozač, prodavac, administrativni radnik i pomoćni radnik u magacinu.

U ponudi su bila i radna mesta za četiri, odnosno tri negovateljice, medicinske sestre i servirke u domovima za stare “Badić Leben” u Dušanovcu i “Lela i Franc” u Negotinu, tri pomoćna radnika u kuhinji u SUR “202 plus”, konobar u UR “Gril Bata – 77”, devet radnika na pozicijama konobar, kuvar i pica majstor u UR “Viking Virtual”, konobar u Restoranu “Konak”, kao i šest radnika na pozicijama recepcionar, kuvar, pomoćni radnik u kuhinji, konobar i higijeničar u kladovskom Hotelu “Aquastar Danube”, a tražili su se i vozači D kategorijeautolimari, biletari-dispečeri, frizeri, prodavci, monteri, po jedan automehaničar i serviser poljoprivrednih mašina.

Lokalna samouprava, inače, mere aktivne politike zapošljavanja, u skladu sa Lokalnim akcionim planom, realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kroz programe samozapošljavanja i stručne prakse.

“Današnji sajam zapošljavanja predstavlja treću meru koja je važna kako bi se ostvarili  kontakti između poslodavaca i nezaposlenih, animirala javnost u vezi rešavanja problema nezaposlenosti i povećala informisanost nezaposlenih“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

U opštini Negotin na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 1.858 radnika, od kojih su 1.002 žene. Najviše ih je nekvalifikovanih 804 sa prvim stepenom stručnosti. Slede nezaposleni  sa četvrtim stepenom njih 520, sa trećim 248. Diplomu više škole imaju 54 nezaposlene osobe, a fakulteta 106.