Naslovna Ekonomija Na 13. Sajmu meda i vina trijumf krajinskih vinarija

Na 13. Sajmu meda i vina trijumf krajinskih vinarija

1345
0

Na 13. Međunarodnom sajmu meda i vina u Negotinu, u bogatoj ponudi vinara iz Negotinske Krajine i drugih srpskih regija, trijumfovale „Tanića Pimnice“ iz Tamniča, vlasnika Dejana Plavšića, „Podrum Milivojević 1972“ Rečka, vlasnika Nebojše Milivojevića i „Top Vinaris“ Rečka, vlasnika Dragana Nedeljkovića.

Trinaesti sajam meda i vina u Negotinu okupio je do sada najveći broj vinara koji su svoje proizvode prijavili za ocenjivanje u želji da provere mesto u sve ozbiljnijoj vinarskoj proizvodnji u Srbiji, pa samim tim i u opštini Negotin, poznatoj po vinogradarstvu.

Da se vinarstvu poklanja sve veća pažnja potvrdili su i rezultati ocenjivanja vina, posebno krajinskih proizvođača, od kojih mnogi godinama učestvuju na Sajmu meda i vina, osmišljenom pre 13 godina, upravo s namerom da se podstakne i promoviše proizvodnja vina i meda u našem kraju.

Ocenjivačka Komisija je imala težak zadatak da od 126 uzoraka izabere najbolja vina iz 36 vinarija koliko ih se prijavilo za ovogodišnji Sajam.

„Podrum Milivojević 1972“ iz Rečke, vlasnik Nebojša Milivojević

U kategoriji belih, sa osvojenih 18,70 poena za najbolje vino je proglašen Šardone iz 2017. godine, iz „Podruma Milivojević 1972“, vlasnika Nebojše Milivojevića iz Rečke, kome je pripala zlatna medalja i vodeće prvo mesto.

U istoj kategoriji, zlatnu medalju je dobio i Manastir Bukovo (Kozma Radović) za Šardone iz 2016. godine, ocenjeno sa 18, 60 poena.

Treća zlatna medalja u kategoriji belih vina je pripala takođe „Podrumu Milivojević 1972“ iz Rečke i Nebojši Milivojeviću, koji je za Rajnski rizling 2017. dobio čitavih 18,28 bodova.

U kategoriji crvenih vina kao i svih ostalih vina najbolju ocenu za kvalitet, 18,96 poena, dobio je Merlot 2011. „Tanića Pimnice“ Tamnič, vlasnika Dejana Plavšića. Reč je o najbolje ocenjenom vinu 13. Sajma meda i vina u Negotinu.

Drugo mesto i zlatna medalja u kategoriji rozea, pripali su Manastiru Bukovo (Kozma Radović) za Kabernet sovinjon iz 2013, ocenjenog sa 18,73 poena.

Treće zlato je dobila Crna tamjanika Zorana Vasiljevića, vlasnika Podruma „Šorko“ u Rogljevu, vrednovana sa 18,56 poena.

„Podrum Milivojević 1972“ iz Rečke, vlasnik Nebojša Milivojević

U kategoriji roze vina prvim mestom i zlatnom medaljom nagrađen je „Podrum Milivojević 1972“, vlasnika Nebojše Milivojevića iz Rečke, kome je za Roze 2017. uknjiženo 18,36 poena.

Zlatnu medalju i drugo mesto osvojila je Vinarija i Destilerija „Mali podrum Gajić“, vlasnika Saše Gajića iz Aleksandrovca Župskog, za Roze 2017. godine, koji je dobio 18,20 poena stručne komisije za ocenjivanje vina.

Treća zlatna medalja pripala je Vinariji „Mikić“ iz Rečke vlasnika Dejana Mikića, čiji je Roze 2016, vrednovan sa 18,10 poena.

Vinarija „Top Vinaris“ iz Rečke, vlasnik Dragan Nedeljković

Na 13. Međunarodnom sajmu meda i vina u Negotinu ocenjena su i tzv. desertna, u kategoriji slatkih i aromatizovanih vina. Crna tamjanika 2016. Dragana Nedeljkovića, vlasnika vinarije „Top Vinaris“ iz Rečke ocenjena je sa 18,30 poena i tako zasluženo dobila zlatnu medalju, uz prvo mesto u ovoj kategoriji.

Srebrnu medalju i drugo mesto osvojila je Vinarija „Clevora“ Negotin, vlasnika Saše Stojkića, za Crnu tamjaniku 2016. kojoj je pripalo 17,90 bodova.

Treće mesto i druga srebrna medalja u kategoriji slatkih vina pripali su Vinariji Janucić – Veljkovo, vlasnika Predraga Janucića, koji je za Crnu tamjaniku 2017. dobio 17,51 poen.

Vinarija „Ravnica“ iz Inđije, vlasnik Aleksandar Kovačević

Ove godine nijedno aromatizovano vino nije dobilo dovoljan broj poena za zlato, pa je tako zahvaljujući najvećem broju poena – 17,80, srebrna medalja dodeljena Vinariji „Ravnica“ iz Inđije, vlasnika Aleksandra Kovačevića, za Bermet 2016. Ista vinarija je dobitnik i druge srebrne medalje u kategoriji aromatizovanih vina, ali za Bermet 2017. vrednovan s 17,70 poena.

Vinarija „Stanimirović“ vlasnika Žarka Stanimirovića iz Jabuke kod Pančeva nagrađena je bronzanom medaljom i trećim mestom za Bermet 2017, 17,46 poena.

Na ovogodišnji Sajam meda i vina u Negotinu, stiglo je 126 uzoraka vina iz 36 srpskih vinarija.

Jedna od potvrda uzlazne linije u proizvodnji vina, posebno na području opštine Negotin jeste i činjenica da je stručna komisija sa poznatim srpskim enologom, dr Aleksandrom Petrovićem na čelu, podelila čak 31. zlatnu medalju za kvalitet, 26 srebrnih i 25 bronzanih ili ukupno 82 vinska priznanja.

Zlato su dobila 4 vina iz kategorije rozea, 10 belih, 16 crvenih i jedno slatko. Srebrne medalje je dobilo 11 crvenih, 6 belih, 5 roze i 4 slatka vina, a bronzu 13 crvenih, 8 belih, 3 roze i jedno slatko vino.

Za najbolji štand Međunarodnog sajma meda i vina 2018. u Negotinu proglašeno je Licidersko Srce (Slatka senzacija) Novice Vujičića iz Smederevske Palanke.