Naslovna Kultura Na 13. Etno festivalu u Kladovu i negotinski ansambli

Na 13. Etno festivalu u Kladovu i negotinski ansambli

484
0

Ovogodišnji 13. Etno festival u Kladovu protiče u znaku tradicije, ali i promocije kulturnih, turističkih i privrednih potencijala ove podunavske opštine i istočne Srbije u celini.

Hor „Vivak“ na 13. Etno festivalu u Kladovu, foto: Đorđe Staniševski

Etno festival u slavu tradicije i očuvanja narodne baštine okuplja, pre svega, sve one koji upravo to nasleđe i čuvaju – kulturna umetnička društva, ali i pevačke i etno grupe iz Srbije i inostranstva.

Čast da otvore ovu manifestaciju, koju Turistička organizacija opštine Kladovo, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, organizuje već 13 godina, pripala je najmlađim čuvarima baštine, članovima kulturno umetničkih društava: „Polet“ iz Kladova, „Stevan Mokranjac“  iz Negotina, Rgotina i „Lazarica“ iz Kruševca.

U programu su učestvovali i veterani negotinskog KUD „Stevan Mokranjac“, a prvi festivalski dan uveličao je i hor „Vivak“, pod upravom Dragane Simonović Marinović, koji je svojim žanrovski različitim, a jednako zahtevnim repertoarom, naprosto oduševio publiku u Kladovu.

“Trudimo se da publici pre svega pokažemo svoju nameru da se bogata tradicija naše, ali i drugih sredina u Srbiji, neguje na pravi način”, kaže David Đurđević, direktor Turističke organizacije opštine Kladovo.

Gosti na Festival dolaze iz cele Srbije, ali i Bugarske i Rumunije; foto: Đorđe Staniševski

Kladovo je i ove godine posetiocima u Ulici starih zanata, kako od milja zovu Ulicu 22. septembra,  ponudilo mnoge gotovo zaboravljene proizvode domaće radinosti od drveta i gline, rukotvorine vezilja i pletilja. Njihovi autori potrudili su se da sačuvaju  znanja i veštine  predaka koja polako zamiru.

“Na 125 tipskih štandova, čak 25 više nego prošle godine, prezentovan je svojevrstan bazar suvenira, ručnih radova, domaćih proizvoda kao što su med, vino, rakija, čime i prezentujemo etno sadržaje izlagača iz Srbije. Interesovanje je iz godinu u godinu sve veće”, dodaje Đurđević.

Grupa „Galija“; foto: Đorđe Staniševski

Nisu samo kulturno-umetnička društva nastupila na ovoj smotri, koju je sinoć otvorila novoizabrana zamenica predsednika opštine Milena Velišić Božanović. Čast da i modernim zvucima otvore festival pripala je grupi “Galija” i Nenadu Milosavljeviću, koji je publiku vratio u neka druga vremena.

Brojni turisti, susedi sa rumunske strane Dunava, iz Turn Severina i Oršave, gosti i prijatelji festivala uživali su prve festivalske večeri u programima na centralnoj bini, ali i u baštama Hotela „Đerdap“ i hotela „Aquastar Danube“, u ambijentu srednjovekovne tvrđave Fetislam, u baštama kafića na gradskoj promenadi.

Tokom 13.Etno festivala Kladovljane i njihove goste zabavljaće večeras Željko Samardžić, a sutra Tropiko bend , a neće izostati ni tradicionalni kladovski kotlić – takmičenje u kuvanju riblje čorbe.