Naslovna Kultura Muzičko putovanje Vladana Vučkovića i “Spiritus Movens” benda u Negotinu: Fusion, citati...

Muzičko putovanje Vladana Vučkovića i “Spiritus Movens” benda u Negotinu: Fusion, citati i vlaški melos [Foto]

296
0

U negotinskom Domu kulture „Stevan Mokranjac“ sinoć je održan koncert Vladana Vučkovića Paje, gitariste, kompozitora, aranžera i koncertnog izvođača i njegovog „Spiritus Movens“ benda.

Vladan Vučković Paja i njegov “Spiritus Movens” bend obojili su u Negotinu utorak veče programom autorske instrumentalne muzike i ličnim sentimentalnim putovanjem umetnika kroz razne “paralele”, kako je ime i njegovom novom albumu, čijih je prvih pet pesama predstavio na svom Youtube kanalu.

Sa jedne strane je to bila muzika koju su formirali uticaji na njegov umetnički senzibilitet, zatim muzika koja nosi epitet univerzalne  i ona, zasnovana na tradiciji, koja ga je oblikovala u detinjstvu u rodnom Boru.

“Dajemo sve od sebe da ostanemo u muzici i da muzika ostane u nama nakon svih ovih turbulentnih  vremena koje smo prošli. Iz tog razloga smo se spremili dobro i veoma smo srećni i počastvovani da sviramo u dvorani Doma kulture „Stevan Mokranjac“. U Negotinu mi je bilo fenomenalno, ja sam osetio kako zajedno sa publikom uplovljavamo u muziku i kako je teklo veče mislim da je bilo sve dinamičnije i došli smo do cilja da i nama na bini i publici bude onako kako treba da bude“, rekao nam je Vučković nakon koncerta.

Koncert koji Negotinci željno iščekuju već neko vreme, Vladan Vučković Paja, započeo je autorskim kompozicijama u fusion formi, pa muzičkim “citatima – uticajima” Vlatka Stefanovskog i Radomira Mihajlovića Točka, da bi koncert završio etno blokom i vlaškom muzikom iz ovog kraja u svom tumačenju.

„Trudim se, kao neka prizma, ceo život da prikupljam uticaje, a da ih onda na svoj način transferišem publici i ljudima koji prepoznaju tu vrstu talenta. Trudim se da budem autentičan, da ne budem previše naporan u tom sviranju, da tako kažem, da imam svoj izraz i da budem autentičan. Imao sam prilike da sviram i na stadionima i u klubovima, ali moram da priznam da mi je intimno ovakav prostor najdraži srcu i malo sam citirao te svoje najomiljenije muzičare bivše Jugoslavije, ima tu još ljudi za „citirati“, ali večeras je program tako izgledao, a drugom prilikom ćemo videti kakav će biti“, dodaje.

Sjajnu promenadu, u prvom redu, dobre muzike i sjajnih gitarističkih rešenja upotpunili su i Perica Кaluđerović (klavijature), Darko Urošević (bubnjevi) i Vladislav Filipović Šmit (bas), muzičari koji su takođe svojim autentičnim doživljajem muzike obojili ovo divno koncertno veče u Negotinu.

„Mi smo pripremili ovaj program i trenutno razmišljamo o personalnom rešenju za menadžera koji bi morao da postane obavezni deo programa. Radićemo na tome da sviramo na festivalima, a imam i poziv iz svog rodnog grada da u neko skorije vreme nastupim. Tu su i Gitarijada u Zaječaru, Valjevski džez festival i nadam se da ovaj program ima univerzalnu poruku i da može biti interesantan i Evropi“, poručuje Vladan Vučković Paja.