Naslovna Kultura “Muzeji za 10” u Negotinu: Promovisana izdanja Etnografskog instituta, sutra kreativna radionica

“Muzeji za 10” u Negotinu: Promovisana izdanja Etnografskog instituta, sutra kreativna radionica

203
0

Predstavljanjem izdavačke delatnosti Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i njegovih saradnika Muzej Krajine uključio se u manifestaciju “Muzeji za 10”.

Celokupnu izdavačku delatnost Etnografskog instituta SANU predstavile su master Biljana Milenković-Vuković, diplomirani bibliotekar savetnik i dr Mladena Prelić, viši naučni saradnik Etnografskog instituta SANU.

Posetiocima u galeriji Muzeja Hajduk Veljka obratili su se i dr Gordana Blagojević, naučni savetnik ovog instituta, koja je predstavila knjigu “Praznik Svetog Đorđa: različiti kulturni konteksti i tradicije”, publikovanu na engleskom jeziku, kao i dr Dejan Кrstić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Zaječar, koji je, između ostalog, predstavio radove o Timočkoj krajini, koji su publikovani u izdanjima Etnografskog instituta SANU.

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” sutra će u rodnoj kući Stevana Mokranjca biti priređena kreativna radionica “Pozdrav iz Krajine” koju vode muzejski pedagog Sanja Radosavljević i muzejski vodič Vesna Janjić.

Učesnici radionice, koja je najavljena za 12 časova, biće u prilici i da pogledaju izložbu „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“, autora Ivice Trajkovića i Sanje Radosavljević, posevećenu razglednicama i pismima slavnog kompozitora.

Učesnici radionice će nakon kraćeg predavanja o nastanku razglednica, biti u prilici da naprave i popune razglednice sa motivima inspirisanim izložbom.