Naslovna Događaji Muzeji oživeli muzikom: Vladimir Koh i Uki Ovaskainen u Negotinu

Muzeji oživeli muzikom: Vladimir Koh i Uki Ovaskainen u Negotinu

338
0

Muzej Krajine je sinoć bio domaćin velikog projekta „Muzikom kroz muzeje Srbije“ čija realizacija traje već tri godine.

Mokranjčeva rodna kuća bila je sinoć ispunjena publikom koja je uživala u zvucima umetnika Vladimira Koha na violini i Ukia Ovaskainena na klaviru koji su deo velikog projekta „Muzikom kroz muzeje Srbije“, koji se već tri godine realizuje u našoj zemlji.

Sve je počelo, kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, kao saradnja Istorijskog muzeja Srbije sa Udruženjem “Unica Art” i u početku su koncerti bili samo u Istorijskom muzeju uživo ili onlajn.

„Organizatori su došli na ideju da podrže koncerte, ali i da poput Ministarstva kulture podrže i drugi projekat „Muzikom kroz muzeje Vojvodine“. Sada je treća faza projekta gde muzičari nastupaju i u muzejima Srbije. Prvi grad je bio Smederevo, a sada su u gostima i kod nas. Preko 40 koncerata do sada je održano sa preko 150 izvođača, što afirmisanih što onih koji tek grade karijere. Mi u Negotinu imamo zadovoljstvo da ugostimo dva istaknuta umetnika svetskog formata sa velikim izvođačkim iskustvom“, istakao je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Violinista Vladimir Koh, orkestarski muzičar koji svoj radni vek provodi na Fakultetu umetnosti Unverziteta u Kosovskoj Mitrovici, nije krio svoje zadovoljstvo što je ponovo gost Mokranjčevog Negotina u kome je, veli, proveo divne muzičke, stvaralačke dane i stekao mnogo prijatelja.

„Svako ko dobije priliku da prezentuje svoju umetnost u mestu rođenja velikog praoca  srpske horske muzike i ne samo horske, zaista mora biti počastvovan. Nadam se da smo ispunili očekivanja, ali znam da je nama ovde kao izvođačima, jako lepo“, kaže Vladimir Koh.

Koh ističe da zasluga za projekat “Muzikom kroz muzeje“ pripada njegovoj koleginici, violinistkinji Nacionalnog teatra u Beogradu Sandri Dimitrijević.

„Ona je osnovala udruženje koje je za cilj imalo da promoviše muzeje kao nov koncertni prostor. Muzeji sami po sebi imaju akustična  svojstva koja su više nego zadovoljavajuća  i obično se mi se lepo osećamo zato što je malo bolja akustika, podseća malo na onu crkvenu, naročito mi gudači volimo tamo da sviramo. Sandra koja je duša i zamajac ovog projekta i koja istinski gine za ovaj divan projekat pozvala je nekolicinu nas da budemo promoteri sjajne akcije „Muzikom kroz muzej“. Meni je ovo četvrti muzej u koji dolazim da otvorim neku novu priču i veliko mi je zadovoljstvo.“

Naš Finac, kako ga u umetničkom svetu nazivaju, i gost Negotina bio je na sinoćnjem koncertu Uki Ovaskainen muzičar koji više od dve decenije ostavlja svoj trag na muzičkoj sceni Srbije.

„Volim da radim sa mladim profesionalcima, solo i kamerno. Radim na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Projekat je jako lep. Prvi put sam svirao u Istorijskom muzeju u Beogradu a sada sam prvi put u Negotinu. Divno je što večeras sviram zajedno sa Vladimirom sa kojim gajim jedno lepo prijateljstvo. U Srbiji sam već 20 godina, jako mi je zanimljivo. Našao sam neki svoj prostor u muzičkom svetu. Lepo mi je. Život mi se ovde dopada više nego u Finskoj, odgovara mi“, rekao nam je Uki Ovaskainen.

Publika je sinoć u Mokranjčevoj kući na večernjem koncertu uživala u delima Baha, Tartinija, kao i u španskoj igri Pabla de Sarasatea.