Naslovna Događaji Muzej Krajine u Zrenjaninu sa monodramom „Ja ću tebi ljuba biti“

Muzej Krajine u Zrenjaninu sa monodramom „Ja ću tebi ljuba biti“

291
0

Monodrama „Ja ću tebi ljuba biti“ negotinskog Muzeja Krajine  otvara u Zrenjaninu program obeležavanja 70 godina od smrti Uroša Predića.

Povodom 70 godina od smrti Uroša Predića, rođenog 7. decembra 1857. u Orlovatu i preminulog 11. februara 1953. godine u Beogradu, grad Zrenjanin, tamošnji Muzej, Pozorište “Toša Jovanović” i Mesna zajednica Orlovat nizom programa podsetiće na život i delo Uroša Predića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara.

Program u slavu Uroša Predića otvoriće večeras u 18 časova  u Pozorištu “Toša Jovanović” monodrama „Ja ću tebi ljuba biti“ Muzeja Krajine iz Negotina, po tekstu Sanje Radosavljević i u izvođenju glumice Ljiljane Jakšić.

Centralni lik ove monodrame je Marija Mica Mokranjac, bratanica Uroša Predića i supruga slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, koja kroz ovaj muzejski teatar oživljala i sećanja na još neke od srpskih velikana i poznatih ličnosti toga vremena.

Deo scenografije čini i potret  Stevana Stojanovića Mokranjca, koji je naslikao upravo Uroš Predić. Mokranjčev i Marijin portret koje je naslikao Predić, kao i ikona Svetog Nikole, krsne slave Stojanovića, čuvaju se Mokranjčevoj kući u Negotinu.

„Veliku zahvalnost, za ovo gostovanje, dugujemo koleginici Oliveri Skoko, višem kustosu istoričaru umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, kao i čelnicima opštine Zrenjanin koji su prepoznali značaj ovakvog načina interpretacije i komunikacije kulturne baštine“, navode u Muzeju Krajine.

Monodrama o vanvremenskoj ljubavi Marije Mice, rođene Predić i Stevana Mokranjca, zasnovanu na pismima i razglednicama koje je par razmenjivao, a koje se čuvaju u bogatoj zbirci negotinskog Muzeja prikazana je sa uspehom u Negotinu, ali i Beogradu, Gornjem Milanovcu. 

Predstava „Ja ću tebi ljuba biti“ naišla je na topao prijem kod publike, koja je prepoznala nastojanja Muzeja Krajine da i kroz ovakav vid teatra promoviše i čuva kulturnu baštinu Negotina i istočne Srbije.