Naslovna Kultura Muzej Krajine obeležio 84.godišnjicu postojanja

Muzej Krajine obeležio 84.godišnjicu postojanja

348
0

Muzej Krajine u Negotinu rezanjem slavskog kolača uz sasluženje sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog i uz pratnju Hora Crkve Svete Trojice pod upravom Svetlane Kravčenko, obeležio je 16.februara svoju 84.godišnjicu postojanja i krsnu slavu, Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu.

Osnovan 16.februara 1934. kao Gradski muzej Hajduk Veljko, Muzej Krajine u Negotinu već 84 godine sa preko 15.000 eksponata, predstavlja jednu od najznačajnijih ustanova kulture u ovom delu Srbije, koja našu kulturnu i istorijsku baštinu čuva kroz svoje arheološko, etnološko, istorijsko, ali i odeljenje istorije umetnosti i odeljenje za dokumentaciju, kao i vodičku službu i biblioteku.

„Prioritet nam je u ovoj godini održavanje zgrada muzeja. Mi smo u prethodnom periodu imali sanaciju noseće drvene konstrukcije Mokranjčeve kuće i krovne konstrukcije Muzeja Krajine, a ove godine je u planu hidroizolacija zidova zgrade Muzeja Hajduk Veljka, pošto tamo postoji višegodišnji problem sa vlagom“, kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, navodeći da su sredstva za predstojeće radove u Konaku izdvojena iz opštinskog budžeta.

U prepunoj galeriji Mokranjčeve rodne kuće u dekoru izložbe „U očima posetilaca“ , čiji je autor muzejski pedagog Sanja Radosavljević, promovisana je i istoimena knjiga, koja na najbolji način oslikava istoriju Muzeja Krajine, stalne postavke, ali i donosi neke od značajnih svedočenja samih posetilaca, budući da Muzej čuva čak 15 Knjiga utisaka.

„Izložbom „U očima posetilaca“ prikazana je komunikacija edicijama Muzeja Krajine. Posetioci su u prilici da na jednom mestu vide sve publikacije Muzeja Krajine, koje su proteklih deset godina izašle iz štampe, kao i da se putem plakata, pozivnica, brošura i različitih vidova kataloga i vodiča upoznaju sa svim programskim aktivnostima koje je Muzej Krajine organizovao u prethodnom periodu“, ističe Sanja Radosavljević.

O knjizi „U očima posetilaca“, pored autorke, govorili su i Vesna Stanković, lektor ovog izdanja, kao i dr Vladimir Krivošejev iz Narodnog muzeja u Valjevu, kao i direktor Muzeja Krajine, Ivica Trajković.

„Ovu knjigu je Sanja Radosavljević napisala jasnim, razumljivim, ujednačenim stilom, a na osnovu bogatog spiska literature i dostupne arhivske građe. Zato knjiga predstavlja, ne samo dragoceno štivo za upoznavanje sa prošlošću negotinskog muzeja i kulture uopšte, već i jednu od studija slučaja za izučavanje muzeja u Srbiji, a takođe je i inicijator za nastanak budućih srodnih radova“, istakao je dr Vladimir Krivošejev.

Knjiga sadrži četiri tematske celine, od opšteg istorijata muzeja, preko istorijata tematske stalne postavke u Mokranjčevoj rodnoj kući, razvoja postavke Muzeja Hajduk Veljka do utisaka samih muzejskih posetilaca.

„Ima jedan deo „S vodičem kroz postavku“ gde je do detalja opisana stalna postavka u sva tri objekta. Dok sam pisala imala sam tu želju da dok ljudi čitaju imaju osećaj da zapravo i šetaju muzejem, pa da, kad završe sa čitanjem, imaju subjektivni neki osećaj da su obišli muzej, a da istovremeno i požele da dođu i da videsve o čemu su čitali“, kaže muzejski pedagog Sanja Radosavljević, autorka knjige i izložbe „U očima posetilaca“, koja će u galeriji Mokranjčeve rodne kuće biti otvorena do 28.februara.