Naslovna Kultura Muzej Krajine obeležio 84.godišnjicu postojanja

Muzej Krajine obeležio 84.godišnjicu postojanja

313
0

Muzej Krajine u Negotinu rezanjem slavskog kolača uz sasluženje sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog i uz pratnju Hora Crkve Svete Trojice pod upravom Svetlane Kravčenko, obeležio je 16.februara svoju 84.godišnjicu postojanja i krsnu slavu, Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu.

Osnovan 16.februara 1934. kao Gradski muzej Hajduk Veljko, Muzej Krajine u Negotinu već 84 godine sa preko 15.000 eksponata, predstavlja jednu od najznačajnijih ustanova kulture u ovom delu Srbije, koja našu kulturnu i istorijsku baštinu čuva kroz svoje arheološko, etnološko, istorijsko, ali i odeljenje istorije umetnosti i odeljenje za dokumentaciju, kao i vodičku službu i biblioteku.

„Prioritet nam je u ovoj godini održavanje zgrada muzeja. Mi smo u prethodnom periodu imali sanaciju noseće drvene konstrukcije Mokranjčeve kuće i krovne konstrukcije Muzeja Krajine, a ove godine je u planu hidroizolacija zidova zgrade Muzeja Hajduk Veljka, pošto tamo postoji višegodišnji problem sa vlagom“, kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, navodeći da su sredstva za predstojeće radove u Konaku izdvojena iz opštinskog budžeta.

U prepunoj galeriji Mokranjčeve rodne kuće u dekoru izložbe „U očima posetilaca“ , čiji je autor muzejski pedagog Sanja Radosavljević, promovisana je i istoimena knjiga, koja na najbolji način oslikava istoriju Muzeja Krajine, stalne postavke, ali i donosi neke od značajnih svedočenja samih posetilaca, budući da Muzej čuva čak 15 Knjiga utisaka.

„Izložbom „U očima posetilaca“ prikazana je komunikacija edicijama Muzeja Krajine. Posetioci su u prilici da na jednom mestu vide sve publikacije Muzeja Krajine, koje su proteklih deset godina izašle iz štampe, kao i da se putem plakata, pozivnica, brošura i različitih vidova kataloga i vodiča upoznaju sa svim programskim aktivnostima koje je Muzej Krajine organizovao u prethodnom periodu“, ističe Sanja Radosavljević.

O knjizi „U očima posetilaca“, pored autorke, govorili su i Vesna Stanković, lektor ovog izdanja, kao i dr Vladimir Krivošejev iz Narodnog muzeja u Valjevu, kao i direktor Muzeja Krajine, Ivica Trajković.

„Ovu knjigu je Sanja Radosavljević napisala jasnim, razumljivim, ujednačenim stilom, a na osnovu bogatog spiska literature i dostupne arhivske građe. Zato knjiga predstavlja, ne samo dragoceno štivo za upoznavanje sa prošlošću negotinskog muzeja i kulture uopšte, već i jednu od studija slučaja za izučavanje muzeja u Srbiji, a takođe je i inicijator za nastanak budućih srodnih radova“, istakao je dr Vladimir Krivošejev.

Knjiga sadrži četiri tematske celine, od opšteg istorijata muzeja, preko istorijata tematske stalne postavke u Mokranjčevoj rodnoj kući, razvoja postavke Muzeja Hajduk Veljka do utisaka samih muzejskih posetilaca.

„Ima jedan deo „S vodičem kroz postavku“ gde je do detalja opisana stalna postavka u sva tri objekta. Dok sam pisala imala sam tu želju da dok ljudi čitaju imaju osećaj da zapravo i šetaju muzejem, pa da, kad završe sa čitanjem, imaju subjektivni neki osećaj da su obišli muzej, a da istovremeno i požele da dođu i da videsve o čemu su čitali“, kaže muzejski pedagog Sanja Radosavljević, autorka knjige i izložbe „U očima posetilaca“, koja će u galeriji Mokranjčeve rodne kuće biti otvorena do 28.februara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.