Naslovna Kultura Muzej Krajine obeležava Svetog Simeona i Anu i 87. godinu postojanja

Muzej Krajine obeležava Svetog Simeona i Anu i 87. godinu postojanja

440
0

Iako osnovan pre 87 godina u Muzeju Krajine zaposleni u prisustvu sveštenstva i gostiju slavski kolač u spomen na Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu seku tek sedmu godinu. Ove godine slava Muzeja Krajine  obeležena je u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.

Obeležavajući dan osnivanja Muzeja Krajine, 16. februar 1934. godine, zaposleni u ovoj kulturnoj ustanovi već sedmu godinu zaredom slave i praznik Sveti Simeon i Ana.

Inicijativa da i ova ustanova kulture u našem gradu obeležava svoju slavu pokrenuta je još 2004. godine, ali je slava u kontinutetu počela da se obeležava od 2015. godine.

Prva grupa posetilaca koja se upisala u Knjigu utisaka 28. marta 1934. godine

Negotin je svoje mesto našao među prvim muzejskim kompleksima otvorenim u Srbiji. Ideja o njegovom osnivanju došla je od entuzijasta i ljubitelja starina, nakon obeležavanja stogodišnjice oslobađanja Timočke Krajine od Turaka izložbom „Starine Krajine“, koju su realizovali Milan J. Radojević, školski nadzornik u penziji, Svetislav Stefanović, bankarski činovnik i Stojan Mladenović, profesor Učiteljske škole.

Nakon sastavljanja Pravila muzejskog društva u Negotinu dokument su dostavili banu Moravske banovine. Poznati književnik Jeremija Živanović, ban Moravske banovine u Nišu potpisanim aktom dana 16. februara 1934. godine potvrđuje i daje saglasnost na osnivanje muzeja pod nazivom Gradski muzej Hajduk Veljka u Negotinu – Krajina.

Dokument o osnivanju Muzeja; Stojan Mladenović, jedan od osnivača

Muzej je u proteklih, skoro devet decenija postojanja, nekoliko puta menjao naziv i danas nosi naziv Muzej Krajine, ali je svih ovih godina zadržao svoju osnovnu namenu, a to je organizovana briga o spomenicima kulture u Negotinskoj krajini, sakupljanje, čuvanje, zaštita i prezentacija kulturnih dobara našeg kraja.

Zaposlenima u Muzeju Krajine čestitamo praznik.