Naslovna Kultura Muzej Krajine izložbom na centralnom trgu prikazuje kulturno nasleđe

Muzej Krajine izložbom na centralnom trgu prikazuje kulturno nasleđe

391
0

Na centralnom gradskom trgu, kraj gradske fontane, otvorena je pod vedrim nebom izložba Muzeja Krajine „Kulturno nasleđe Negotinske krajine“. Autor izložbe je Sanja Radosavljević, muzejski pedagog.

Na 21 panou prikazana je bogata kulturna zaostavština ovog kraja, crkve, manastiri , pivnice, ali i arheološko nalazište „Vrelo“ Šarkamen, na kojem je 1996. pronađen u svetu jedinstven nalaz, nakit carice majke Maksimina Daje.

“Muzej Krajine kao čuvar kolektivne svesti i sećanja, uz materijalno blago koje poseduje i koje je stručno raspoređeno po različitim zbirkama, svoju misiju širi već više od osam decenija. Osnovan je 1934. godine kao izraz želje samih Negotinaca za prikupljanjem, čuvanjem i izlaganjem bogatog kulturnog nasleđa Negotinske Krajine. Predstavlja jednu od najstarijih i najznačajnijih muzejskih ustanova u Srbiji, koja u svom dugom trajanju, baštini mnogobrojna istorijsko-umetnička dela širokih oblasti, karakterističnih za ovo područje naše zemlje”, ističe Sanja Radosavljević, muzejski pedagog Muzeja Krajine, autor izložbe.

Kroz fotografije, istorijske činjenice, ali i bogatu kulturno istorijsku građu o kojoj brine Muzej Krajine, prikazana je Crvka Svete Trojice, izgrađena u periodu od 1874. do 1876. godine, zatim Crkva Rođenja Presvete Bogorodice podignuta 1803. na mestu starije crkve brvnare i manastiri Bukovo i Vratna, s kraja 13. odnosno iz 15.veka.

“Muzej Krajine kao kulturna ustanova ima bogat razvojni kontinuitet. Samo 30 godina od svog osnivanja, Muzej je u rodnoj kući Stevana Mokranjca otvorio memorijalni muzej posvećen pokretaču muzičkog stvaralaštva u Srbiji i jednoj od najznačajnijih ličnosti u celokupnoj istoriji srpske muzičke kulture. Pošto je Muzej Krajine muzej kompleksnog tipa, sakupio je i vrednu zbirku istorijskog karaktera, zahvaljujući kojoj je u Todorčetovom konaku otvorio 1997. godine Muzej Hajduk Veljka”, navodi autorka izložbe, Sanja Radosavljević.

Izložba prikazuje i kulturnu i duhovnu baštinu kroz život i delo trojice velikana Negotina, Stevana Mokranjca, Đorđa Stanojevića i Hajduk Veljka sa kulturnim spomenicima koji su im posvećeni.

Tu su i objekti o kojima brine Muzej Krajine, upravna zgrada sa arheološkom, etnološkom, istorijskom i umetničkom zbirkom, rodna kuća Stevana Mokranjca i Todorčetov konak, odnosno Muzej Hajduk Veljka Petrovića.

Izložba će biti postavljena na trgu tokom trajanja manifestacije „Majske svečanosti“, kojom opština Negotin obeležava svoj Dan i 185. godišnjicu oslobođenja ovih krajeva od Turaka.