Naslovna Događaji Muzej Krajine i Udruženje “Nego” na evropskoj Noći muzeja

Muzej Krajine i Udruženje “Nego” na evropskoj Noći muzeja

258
0

U subotu, 19. maja Muzej Krajine se uključuje u evropsku Noć muzeja od 17 do 22 časa.

U Muzeju Hajduk Veljka, tim povodom, biće održane četiri radionice za decu „Lepota tradicije“, u organizaciji Kreativnog udruženja „Nego“.

U terminu od 17 do 20 časova biće održane dve likovne radionice „Lepota tradicionalne arhitekture“ i „Mrtva priroda sa motivima tradicije“, koje vode Dušanka Botunjac i Dragana Jaćimović, profesorke likovne kulture. Nakon završetka radionica radovi će biti izloženi u dvorišnom prostoru Muzeja Hajduk Veljka.

Od 20 do 22 časa biće održana radionica „Ćirilica u savremenom srpskom društvu“, čiju su realizaciju već započeli učenici Negotinske gimnazije koji fotografišu javne natpise u Negotinu i montiraju film, koji će biti prezentovan na radionici.

Nakon prezentacije, profesorka srpskog jezika i književnosti Vesna Stanković, održaće interaktivno predavanje o nastanku ćiriličnog pisma. Cilj radionice je da pokaže koliko se ćirilaca koristi u savremenom srpskom društvu.

U istom terminu od 20 do 22 časa biće održana i radionica „Tradicionalna etno muzika“ koju vodi Danijela Stojkić Marković, profesorka muzičke kulture, i u okviru koje će učesnici pevati tradicionalne srpske pesme.

Radionica se završava nastupom etno-grupe „Marinika“ i vokalno-instrumentalnog sastava „Ajduci“ .