Naslovna Događaji Muzej Krajine i ove godine jedan od kreatora „Negotinskog leta“

Muzej Krajine i ove godine jedan od kreatora „Negotinskog leta“

334
0

Kroz likovnu radionicu, najmlađi Negotinci upoznaju Mokranjca.

Trodnevna likovna radionica posvećena Mokranjcu, prilika je da naši najmlađi sugrađani kroz likovni izraz upoznaju velikog srpskog kompozitora, oslikavajući  ambijent njegove  rodne kuće i dvorišta. Radionica je otvorena, do četvrtka 5.jula za svu decu naše opštine od 10 do 11 časova.

„ Svaki dan ima svoj tematski deo. Prvog dana su mališani crtali kuću, dvorište, Mokranjčev spomenik. Sreda je dan kada će upoznati porodicu velikog kompozitora kroz fotografije, ambijent same kuće, dok će  poslednjeg dana zadatak biti da kroz likovne radove povežu lik Mokranjca, njegov život, festival“, kaže za NG portal radioničar Isidora Živković Dudok, diplomirani vajar.

„Zahvalno je raditi sa decom. Došli smo na ideju da radimo likovnu radionicu i nadamo se dobrom odazivu“, ističe Ivica Trajković direktor Muzeja Krajine, koji se aktivno uključuje u sve gradske manifestacije.

„Druga naša aktivnost, u saradnji sa Istorijskim arhivom i negotinskim Arhijerejskim namesništvom, a na poziv Mesne zajednice Brestovac, je obeležavanje 220 godina postojanja crkve brvnare „Vaznesenje Gospodnje“. Postavljanjem izložbe koja je posvećena crkvi brvnari u Brestovcu, 15.jula, podsetićemo na još dve crkve brvnare u Trnjanu i Popovici, koje su u lošem  stanju“, dodaje Trajković.

Muzej Krajina otvara svoja vrata i za programe drugih institucija, pa će tako 16.jula od 20 sati u prostoru Mokranjčeve kuće, Narodna biblioteka „ Dositej Novaković“ organizovati izložbu austrijskog kulturnog foruma „Gustav Klimp – preteča moderne“.

„Ono što je meni najdraže je saradnja sa Galerijom Sava Šumanović iz Šida. Promocijom knjige „Pisma iz Šida“, autorke Marije Demšar, etnologa, mi otpočinjemo, nadam se, jednu ozbiljnu saradnju. Publika će biti u prilici da tog 18.jula pogleda i film „Slikar i beračica grožđa“, ističe Ivica Trajković.

NG portal: Učešće u organizaciji događaja u okviru gradskih manifestacija izlazi iz okvira redovnih poslova Muzeja Krajine. Da li dodatna angažovanost zadaje finansijske i organizacione poteškoće?

„Zadaje, zato što Muzej ima malo zaposlenih radnika i naša angažovanost je najveća u toku prolećnih i jesenjih ekskurzija. Sva sreća imamo javne radove pa su tu angažovani neki drugi ljudi. Finansijska ograničenja postoje. Mi smo prošle godine imali i po dva programa nedeljno, što se pokazalo kao previše za naše kapacitete i finansijske i kadrovske. Sada je svedeno na realnu meru. Težište ipak treba da bude na Turističkoj organizaciji i Domu kulture“, kaže za naš portal Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.