Naslovna Kultura Muzej Krajine 2021. započeo sa osam štampanih izdanja

Muzej Krajine 2021. započeo sa osam štampanih izdanja

314
0

Pandemija je prošle kalendarske godine zaustavila sva društvena događanja ali je za Muzej Krajine 2020. bila uspešna u izdavaštvu. Svetlost dana ugledalo je osam naslova, pet novih i tri reprint izdanja, od kojih su dva namenjena deci.

Prošla 2020. godina je za zaposlene u Muzeju Krajine zahvaljujući konkursima i projektima bila radna. Uprkos pandemiji  uspešno su  realizovani arheološki i projekti iz oblasti muzejskog nasleđa.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture svetlost dana ugledala su i štampana izdanja od novih do ponovljenih naslova. Nakon uspešne prošlogodišnje promocije knjiga posvećene velikom srpskom kompozitoru Stevanu Mokranjcu, autora Vesne Janjić iz istog pera  nastala je i knjiga za najmlađe posvećena krajinskom junaku Hajduk Veljku Petroviću.

„Pre par godina uočili smo tu prazninu naslova koji su namenjeni najmlađima. Prošle godine smo publici predstavili knjigu o Mokranjcu autora Vesne Janjić, a ove godine autorka je napisala knjigu o Hajduk Veljku. Ova knjiga namenjena je kao i predhodna deci osnovnoškolskog uzrasta. Koleginica koja je istoričar umetnosti Vesna Nikolić uradila je knjigu „Volim Mokranjca“ koja je namenjena još mlađem uzrastu, deci od tri do pet godina. Ovakav naslov se po prvi put pojavljuje otkad naša institucija postoji i najmlađe na zanimljiv način vodi kroz život slavnog Stevana Mokranjca“, kaže za NG Portal Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Detalj iz knjige „Volim Mokranjca“

Zbog pandemije korona virusa i za institucije kulture, koje su ostale bez sopstvenih sredstava, prošla godina je bila teška. Muzej Krajine je ostao bez mogućnosti da primi i ugosti posetioce svojih muzejskih postavki, kao i ekskurzija. Zato se vodilo računa, ističe direktor Ivica Trajković, da sredstva Ministarstva kulture budu dobro iskorišćena za reprint izdanja za koja je javnost bila posebno zainteresovana.

„Mi do sada nismo štampali ovako veliki broj knjiga otkad muzej postoji od 1934. godine. Uvek je godišnje iz štampe izlazila jedna ili dve knjige i ne verujem da će se ovako nešto ponoviti, ali je godina takva bila da su sredstva ministarstva sa nekih drugih projekata preusmerena na izdavaštvo. Tako su svoja druga izdanja doživela  tri  naslova: „Sakralna topografija Negotinske Krajine“ autora Nenada Makuljevića, koja je objavljena 2012. godine u saradnji sa Filozofskim fakultetom. On je sa svojim saradnicima još 2009. obilazio ovaj naš teren i zabeležio dragocene podatke. Nakon prvih 420 primeraka u prvom izdanju, očekujemo da će i ovih 300 biti brzo podeljeni zainteresovanim čitaocima. Drugo reizdanje je „Junak od sablje“ autora Vesne Nikolić, reprezentativna knjiga o našem velikanu koja je štampana prošle godine u 300 primeraka i sada je obnovljen isti tiraž. Treće reizdanje nosi naslov „U očima posetilaca“ autrora Sanje Radosavljević, muzejskog pedagoga. Radi se o vodiču kroz muzejske postavke, ali dobar deo knjige zauzima i taj drugi deo  utisaka posetilaca maltene od samog osnivanja muzeja.“

Negotinski Muzej Krajine ima dobru saradnju sa gradskom bibliotekom  pa je podrška, kada je izdavaštvo u pitanju, pružena Suzani Sirotović, autoru dva naslova. U pitanju su publikacije čija je tema štamparstvo u Krajini. Prva se odnosi na štampu u periodu od kraja 19. veka pa sve do 1945. godine, a druga publikacija donosi podatke o štamparijama i knjižarama u istom vremenskom periodu.

Detalj iz knjige o Hajduk Veljku Petroviću

Osmi naslov koji će se na policama biblioteke Muzeja Krajine naći ovih dana je publikacija o arheološkom lokalitetu Šarkamen, a potpisuje je ekipa stručnjaka koja već radi dugogodišnji projekat na terenu. Ni u ovoj oblasti u skorije vreme se nije  pojavila publikacija na ovu temu pa je i ova praznina u izdavaštvu sada popunjena, ističe direktor Muzeja Krajine Ivica Trajković.  Autori tekstova u ovoj značajnoj arheološkoj publikaciji su: Sofija Petković, rukovodilac projekta, Gordan Janjić, arheolog muzeja koji je saradnik na projektu  i Igor Bjelić, arhitekta.

„Kada su dalji planovi u pitanju za ovu 2021. godinu u planu je prevod „Kataloške postavke“ na engleski jezik zatim projekat kojim ćemo konkurisati u oblasti muzejskog nasledstva, razmišljamo o još jednom štampanom izdanju za najmlađe i u planu je štampanje „Letopisa“. Svoj život nova i reprint izdanja knjige će nastaviti tek kada budu predstavljene javnosti a taj trenutak željno isčekuju u ovoj instituciji kulture u gradu. Sem predstavljanja naslova našoj publici u planu je  kao i svih ovih godina obilazak gradova u okruženju i širom Srbije“, kaže za naš portal Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.