Naslovna Kultura Događaji Muzej Krajine 16. februara obeležava 86. godišnjicu postojanja: Krsna slava i promocija...

Muzej Krajine 16. februara obeležava 86. godišnjicu postojanja: Krsna slava i promocija knjige „Priča o Mokranjcu“

298
0

Muzej Krajine u Negotinu obeležiće u nedelju, 16.februara u galeriji Muzeja Hajduk Veljka svoju 86. godišnjicu postojanja i krsnu slavu, Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu.

Tradicionalno će u podne, u galeriji Muzeja Hajduk Veljka, uz sasluženje sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog biti obavljen čin rezanja slavskog kolača.

Publici će biti predstavljena i knjiga „Priča o Mokranjcu“ Vesne Janjić. Za ilustracije za ovu knjigu bila je zadužena Dragana Jaćimović, magistar slikarstva, a za prevod na engleski profesor Danijela Durkalić.

Ovo dvojezično delo namenjeno je, kako ističe recenzent knjige Emila Petrović, antropolog-etnolog i viši kustos u Muzeju Krajine, prevashodno deci, ali i odraslima.

“Čitajući ove redove, mladi čitalac ima priliku da sazna kako je jedan talentovani dečak postao poznati kompozitor. Autorka nas vodi kroz neponovljiv sled događaja, opisuje doživljaje, dočarava emocije i stanja u kojima se nalazi mladi talentovani dečak. Кnjiga je strukturirana kao dedeuktivna forma, tako što se najpre predstavljaju opšte karakteristike jednog detinjstva, ali se, takođe, izdvajaju i specifičnosti vezane za dečakov talenat. Ona predstavlja mnogo više od jednostavnog prelistavanja biografske jedinice”, ističe Emila Petrović.

U okviru obeležavanja krsne slave negotinskog muzeja, Svetog Simeona Bogoprimca i Svete Ane, ali i 86. godišnjice postojanja najavljen je i nastup Hora Crkve Sveta Trojica, pod upravom Svetlane Kravčenko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.