Naslovna Kultura Događaji Muzej Krajine 16. februara obeležava 86. godišnjicu postojanja: Krsna slava i promocija...

Muzej Krajine 16. februara obeležava 86. godišnjicu postojanja: Krsna slava i promocija knjige „Priča o Mokranjcu“

376
0

Muzej Krajine u Negotinu obeležiće u nedelju, 16.februara u galeriji Muzeja Hajduk Veljka svoju 86. godišnjicu postojanja i krsnu slavu, Svetog Simeona Bogoprimca i Svetu Anu.

Tradicionalno će u podne, u galeriji Muzeja Hajduk Veljka, uz sasluženje sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog biti obavljen čin rezanja slavskog kolača.

Publici će biti predstavljena i knjiga „Priča o Mokranjcu“ Vesne Janjić. Za ilustracije za ovu knjigu bila je zadužena Dragana Jaćimović, magistar slikarstva, a za prevod na engleski profesor Danijela Durkalić.

Ovo dvojezično delo namenjeno je, kako ističe recenzent knjige Emila Petrović, antropolog-etnolog i viši kustos u Muzeju Krajine, prevashodno deci, ali i odraslima.

“Čitajući ove redove, mladi čitalac ima priliku da sazna kako je jedan talentovani dečak postao poznati kompozitor. Autorka nas vodi kroz neponovljiv sled događaja, opisuje doživljaje, dočarava emocije i stanja u kojima se nalazi mladi talentovani dečak. Кnjiga je strukturirana kao dedeuktivna forma, tako što se najpre predstavljaju opšte karakteristike jednog detinjstva, ali se, takođe, izdvajaju i specifičnosti vezane za dečakov talenat. Ona predstavlja mnogo više od jednostavnog prelistavanja biografske jedinice”, ističe Emila Petrović.

U okviru obeležavanja krsne slave negotinskog muzeja, Svetog Simeona Bogoprimca i Svete Ane, ali i 86. godišnjice postojanja najavljen je i nastup Hora Crkve Sveta Trojica, pod upravom Svetlane Kravčenko.