Naslovna Hronika MUP: Manja mehanička oštećenja vozila neće na tehničkom pregledu biti proglašavana za...

MUP: Manja mehanička oštećenja vozila neće na tehničkom pregledu biti proglašavana za neispravna

2936
0

Pravilnik o tehničkom pregledu vozila koji je početkom jula počeo da se primenjuje u Srbiji doneo je brojne novine, ali i nedoumice da li i zbog sitnica “pada” na tehničkom pregledu.

Načelnik Uprave saobraćajne policije u sedištu Ministarstva Nebojša Arsov izjavio je da  “manja mehanička oštećenja vozila, koja ne utiču na bezbednost saobraćaja, ne predstavljaju osnov da se vozilo proglasi tehnički neispravnim”.

Manjim oštećenjima, dodao je Arsić, smatraće se ogrebotine ili manja ulegnuća na šasiji, nedostatak bočne lajsne, nedostatak kapica na ventilima pneumatika, naprslina stakla na svetlosnim grupama, nedostatak tečnosti za pranje vetrobrana, različite boje presvlaka za sedišta i slično, a prema instrukciji koja su privredna društva koja vrše tehnički pregled vozila dobila od Ministarstva.

“S tim u vezi, Ministarstvo unutrašnjih poslova će poslati još jednu instrukciju svim privrednim društvima ovlašćenim da vrše tehnički pregled vozila, u cilju otklanjanja eventualnih nedoumica kod kontrolora tehničkog pregleda“, poručio je načelnik Arsov.

Takođe,  Arsov je ukazao na to da ukoliko su na vozilu neispravni uređaji i oprema, vozilo ne može biti ocenjeno kao ispravno, već se vlasniku daje rok da neispravnost otkloni.

„U Srbiji postoji više od 1.200 pravnih lica koja su ovlašćena za vršenje tehničkih pregleda vozila. Imajući u vidu broj registrovanih vozila u Srbiji, odnosno činjenicu da se na jednoj liniji tehničkog pregleda u toku dana može izvršiti tehnički pregled više od 10 vozila, ne postoji opravdan razlog da se na tehnički pregled čeka u dužem vremenskom intervalu“, zaključio je načelnik Uprave saobraćajne policije.