Naslovna Društvo Multivizija u digitalnoj nastavi: Muzej u poseti Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“

Multivizija u digitalnoj nastavi: Muzej u poseti Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“

333
0

Fondacija DANA, osnovana 2012. godine sa ciljem podizanja nivoa edukacije lokalnog stanovništa, kroz novu metodologiju popularizacije nauke, na poseban način, školski program približava učenicima osnovnoškolskog uzarasta na njima razumljiv jezik, multiledijalno.

Multivizija u digitalnoj nastavi, projekat kojim se fondacija DANA predstavila učenicima i nastavnicima u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ sufinansiran od strane ministarstva prosvete nauke i tehniloškog razvoja, bila je prilika da muzejskim pristupom učenici upoznaju svemir, ali i civilizacijske tekovine u poslednjih pet vekova.

U prvom filmu ispričana je priča  o postanku univerzuma, od velikog praska pa do stvaranja atoma molekula, a druga nas vodi kroz 500 godina nauke i njenog uticaja na umetnost, kulturu i običaje.

“Druga tema počinje od 1543. godine, koja se smatra godinom modernog doba, od razvoja nauke, zapravo od objavljivanja Keplerovog dela „Sve se okreće“ pa sve do današnjih dana. Učenici su u prilici da vide sve inovacije koje je civilizacija donela i napravila do današnjih mobilnih telefona i tehnološkog razvoja. Mi danas u 20. veku sem astronomije i biologije nemamo neka velika naučna saznanja kao što smo ih imali u 16. i 17. veku. Danas je istraživanje ljudskog genoma i osvajanje svemira najveća istraživanje koje se sprovodi. Naša edukativna orijentacija pre svega je očuvanje zdravog čoveka u zdravoj okolini, to je ona kranja priča do koje želimo da dođemo. Cilj je kako da naučimo sebi da pomognemo, pre svega svojoj planeti i to zaokružuje naš treći  animirani film „Voda energija, otpad“. Mi decu učimo da uz pomoć jednog litra vode i kilovat časa nauče koliko nama naša planeta daje i plaća za svaki predmet koji nas okružuje. Recimo za jednu pamučnu majcu planeta daje 2.500 litara vode“, ističe Marina Holodkov, osnivač i upravitelj fondacije DANA.

Filmovi se reprodukuju na tri ekrana simultano sa originalnom muzikom koja prati ritam fotografija. Na platnima veličine bilborda radi se projekcija kratkih filmova i fotografija visoke rezolucije iz oblasti prirodnih i društvenih nauka.

U pitanju je softver koji omogućava da na više projekcionih mesta simultano budu prikazane fotografije sa tekstom koji je napisan popularnim jezikom, u kratkim rečenicama. Naša sagovornica napominje da to nije nikakva pseudonauka već iza celog projekta stoji ozbiljna nauka.

„U velikim zemljama, velikim gradovima postoje centri za popularizaciju nauke ili muzeji. Ovaj projekat je nešto između muzeja i školske didaktike. Vi imate muzeje u koje škole dovode decu. Ali u ovako malim gradovima, pa i selima mi njima donosimo muzej u školu. Deca imaju osećaj većeg samopouzdanja jer su u svojoj školi i onda kreću u istraživanja i ne boje se nauke. Ovakav način učenja bi bio obrazovanje uz zabavljanje. Danas smo zaista bili iznenađeni kada su nam došli prvaci koji ne umeju da čitaju latinicu, kako oni fenomenalno reaguju na slike i na samu priču i da nauče kako je nastao svemir“, kaže Marina Holodkov koja nije krila svoje iznenađenje pažnjom najmlađih osnovaca.

Osnovna  škola „Vuk Karadžić“ se već tri godine nalazi u projektu „Kvalitetno obrazovanje za sve“ i jedna od aktivnosti koju realizaciju je upoznavanje sa Multivizijom u digitalnoj nastavi koju realizuje organizacija DANA iz Požarevca u čijem nazivu je označen cilj same organizacije: održivi razvoj, senzibilizacija stanovništva, očuvanje prirode i umetnost.

„Ova aktivnost će biti temelj buduće saradnje jer DANA ima niz projekata koji su važni za funkcionisanje ne samo škole  već i lokalne zajednice. Prvobotno smo bili zainteresovani da ovaj projekat bude realizovan u centru grada da bude dostupan svim građanima. Zbog epidemiološke sitiacije ali i vremenskih uslova odlučili smo da prvi korak realizujemo u našoj školi po grupama. Nadamo se da ćemo već u septembru biti u prilici da naši učenici dobiju znanja koja nisu samo u školi, već i na nekom drugom mestu“, kaže Dejan Kojčinović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“.