Naslovna Društvo Muke Velikog Krivelja zbog rudarskih aktivnosti

Muke Velikog Krivelja zbog rudarskih aktivnosti

153
0

Zbog širenja površinskog kopa rudnika čiji je većinski vlasnik kineski „Srbija Ziđin Koper“, nekadašnji RTB Bor, meštani Krivelja zatražili su da se presele na drugu lokaciju jer im nagli razvoj rudnika uveliko onemogućava da žive normalno.

Veliki Krivelj; Kad vam rudnik dođe u dvorište

Meštani Krivelja, vlaškog sela sa nešto više od 1.000 stanovnika, insistiraju na trajnom rešenju i preseljenju svih 400 domaćinstava na lokaciju na kojoj neće biti rudarskih aktivnosti.

Boje se da i u budućnosti ne budu opet prinuđeni da napuste svoje domove, kao što su neki od njih jednom ili dvaput, poslednji put devedesetih kada su preseljeni u deo Krivelja zvani Banjica. Intenzivni radovi na rudarenju stigli su do samih kuća i imanja meštana koji se žale ne samo na učestala miniranja, već i na zagađenje reke i vazduha.

“Smatram da treba sagledati interese svih strana. Naravno, nama koji predstavljamo meštane Krivelja kroz Savet mesne zajednice, najvažnije je da se u potpunosti ispoštuju interesi naših meštana. Sada je bitno da smo složni”, kaže Dragoslav Nikolić iz Saveta Mesne zajednice Krivelj, čovek koji je aktivno uključen u priču o preseljenju sela na lokaciju na kojoj im “rudnik neće više ulaziti u dvorišta.

Dragoslav Nikolić

Kriveljani, potomci onih koji su još 1935. ukazivali na otrovne gasove iz borskog rudnika koji im truje vodu i zagađuje oranice, podigavši prvu ekološku bunu u Evropi i svetu, poznatu kao Vlašku, odnosno seosku bunu, i sada 86 godina kasnije ponovo dižu glas protiv rudnika.

I tada su ovi vrli domaćini, zajedno sa komšijama iz Bora, Slatine, Oštrelja, Brestovca, Bučja, Tople, Nikoličeva, Metovnice, Šarbanovca i Zlota tražili od uprave rudnika da im se “hemijskim putem i tehničkim sredstvima dim nekako kondenzuje da postane bez otrova i bez ikakvog dejstva na celokupnu floru” i da im je u obezbedi u dovoljnoj količini zdrava pijaća voda iz česmi i arterskih bunara. Sada žele da novi dom sviju daleko od dima i otrova, daleko od rudarenja.

“Moj komšija kaže: Ja sam bio u dva rata, ali je ovo mnogo teže! Zato smatram da kompanija “Ziđin” i država na neki način treba da nagrade ljude koji idu sa svojih ognjišta”, kaže Dragoslav Nikolić.

Zbor meštana o sudbini Velikog Krivelja

Vele Kriveljani da je krajnje vreme da se njihov zahtev iznet nadležnima još pre godinu i po dana razmotri. Zbog toga su na novom zboru sa predstavnicima Ministarstva rudarstva, Gradske uprave Bor, kao i Instituta za urbanizam i arhitekturu tražili da se ispoštuju njihove želje i omogući im se da žive kao ljudi.

Stavove Kriveljana o izmeštanju celog naselja, ali i seoskog groblja, podržali su i u Ministarstvu rudarstva i energetike, ali i u lokalnoj samoupravi.

Meštanima su na zboru, Dejan Milijanović, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike i Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora poručili da “nijedan žitelj sela Krivelj u predstojećem postupku preseljenja ne sme biti oštećen na bilo koji način”.

Skupu, međutim, nisu prisustvovali predstavnici kineske kompanije koji su u pisanom odgovoru naveli da je njihovo prisustvo u ovom trenutku preuranjeno a da će se oni uključiti u ceo proces preseljenja tek kada budu definisani svi parametri za rešavanje ovog životnog pitanja za Kriveljane.

Dejan Milijanović, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike i Aleksandar Milikić, gradonačenik Bora

“Itekako razumemo vašu bojazan da ne želite da se za nekoliko godina ili decenija otkrije novo rudno ležište na lokaciji koja bude određena za preseljenje. Na osnovu toga, mi imamo detaljan plan razvoja rudarstva kompanije Ziđin i znamo tačno njihove planove geoloških istraživanja i proširenja rudnika. Dakle, možete biti sigurni da tamo gde bude preseljeno selo, neće biti naknadnih rudarskih radova”, rekao je na zboru u Velikom Krivelju pomoćnik ministarke rudarstva i energetike, Dejan Milijanović.

On je istakao da će o svim otvorenim pitanjima sa “Ziđinom” koja su izneli meštani Krivelja, Slatine i gradskog naselja Sever izneti na sastanku Radne grupe koji se uz prisustvo predstavnika ministarstava redovno održavaju.

“Grad Bor će sagledati sve moguće lokacije za preseljenje sela, i infrastrukturno ćemo u potpunosti pripremiti lokaciju koja bude određena kao konačna. Vi treba da odlučite gde želite da živite. Samo nam pokažite lokaciju, a mi ćemo se potruditi da vam obezbedimo sve relevantne informacije i mogućnosti”,  rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Meštani Krivelja lokaciju na kojoj neće biti rudarskih aktivnosti

Kriveljani mogu da biraju hoće li da svoje zemljište i kuće prodaju kompaniji i da onda tim novcem rešavaju svoje stambeno pitanje, hoće li svi kolektivno da se presele na novu lokaciju, što podrazumeva i da se pronađe novo mesto za selo, a onda reše infrastrukturna pitanja i izgrade kuće i objekti ili hoće u novo urbano naselje u Boru, za koje gradske vlasti već imaju potencijalne lokacije.

“O ovome će se žitelji Krivelja izjašnjavati u anketi koja je, između ostalog, potrebna za finalizaciju Prostornog plana područja posebne namene borsko-majdanpečkog rudarskog basena. To su inputi bez kojih se ne može. Kada se te polazne osnove regulišu sa pokrićem države da će ona da participira, onda se ide na finalizaciju prostornog plana. Sledi javni uvid ovog dokumenta, pa njegovo usvajanje, proglašavanje javnog interesa, a na osnovu njega po Zakonu o rudarstvu može da se radi eksproprijacija za parcele ili čitavog prostora naše lokalne zajednice koja je nekad bila 10.300 hektara, a sada je možda sedam, osam hiljada ili manje. Realno gledano, prostorni plan nakon dorade Instituta za urbanizam i arhitekturu i potrebne procedure, može da bude usvojen krajem godine”, istakao je Dragoslav Nikolić.

Perspektive u Krivelju nema, složni su meštani. Niko ne isključuje mogućnost preseljenja, ali se pitaju kada će do toga doći i kako će i čime zameniti svoja vekovna ognjišta. U selu podsećaju i na ekološke standarde na kojima Evropska unija insistira. Kažu da je krajnje vreme da se ispoštuju i zakoni prirode, jer danas Krivelj ispašta zbog posledica rudarenja, a sutra ko zna ko.