Naslovna Društvo Mrtva krava pored puta za Stevanske livade

Mrtva krava pored puta za Stevanske livade [Foto]

1207
0

U Sikolu, pored puta za Stevanske livade bačena je mrtva krava. Telo ove životinje nije otklonjeno, iako je evidentno, da je tu već neko vreme.

Foto: Anđela Ristantijević/Glas Zaječara

U neposrednoj blizini puta ka nekadašnjem omiljenom izletištu Negotinaca, Stevanskim livadama, u ataru Sikola, bačena je mrtva krava, koja sudeći po stanju u kojem se nalazi, tu leži više dana.

Da li ju je nesavesni vlasnik bacio na ovu javnu površinu ili je tu uginula, nije poznato, tek zakon propisuje četiri načina odlaganja i prerade animalnog otpada od spaljivanja u kafilerijama, zakopavanja i spaljivanja na stočnim grobljima ili u jamama, a u izuzetnim slučajevima uz kontrolu inspekcije dozvoljeno je i zakopavanje na licu mesta.

Foto: Anđela Ristantijević/Glas Zaječara

Kako saznajemo, domaćinstva koja imaju registrovana grla stoke moraju svako grlo da pravdaju nadležnim institucijama i da uginuća životinja prijave Upravi za veterinu. Problem je, međutim, sa neregistrovanim grlima, čija tela često završe bačena pored puta, kraj reka, u jarugama, zbog čega su ugroženi i životna sredina i zdravlje ljudi.

Opština Negotin, inače, ima registrovano stočno groblje koje se nalazi u Braćevcu.