Naslovna Društvo Mreža škola – opstanak ili gašenje škola na teritoriji Borskog okruga

Mreža škola – opstanak ili gašenje škola na teritoriji Borskog okruga

1376
0

Lokalne samouprave do kraja marta donose akt o mreži osnovnih škola na svojoj teritoriji. Negotinska opština sprema mrežu za 10 osnovnih škola i srednje škole.

Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga sa predstavnicima lokalnih samouprava; Foto: Borski upravni okrug

Sve opštine na teritoriji Borskog upravnog okruga se susreću sa velikim odlivom stanovništva i sve manjim brojem đaka.

Problem je višedecenijski, a njegovo rešavanje počelo je u avgustu prošle godine stupanjem na snagu Uredbe Vlade Srbije o kriterijumima za novu mrežu škola, koja se odnosi na racionalizaciju broja škola i broja zaposlenih na celoj teritoriji Srbije.

Mreža škola bila je i tema sednice saveta Borskog upravnog odbora kojoj su, pored načelnika prisustvovali predstavnici Školske uprave iz Zaječara, predsednici opština Borskog okruga, koordinatori škola i predstavnici veća zaduženih za obrazovanje.

„Pored svih poteškoća sa kojima se susreću škole, zbog manjka dece, neki generalni stav je da se ne menja mreža škole na nivou Borskog upravnog okruga. Međutim, opštine Kladovo, Majdanpek i Negotin imaju alternativu ako dođe do toga, a opština Bor ima konkretno rešenje, jer su u prethodnom periodu rešili veliki problem sa brojem tehnoloških viškova, brojem odeljenja u školama. Konkretno to znači da Bor već desetak godina radi na rešavanju ovih problema. Što se tiče Negotina i Majdanpeka imamo situaciju da postoje odeljenja sa veoma malim brojem odeljenja, a jedno i bez učenika. Postoji mogućnost da na nivou lokalnih samouprava donesu odluku o smanjenju broja odeljenja  i promene Mrežu škola, što je naravno alternativa, ali za sada predlog je da mreža škole u naredne četiri godine ostane ovakva“, rekao je Vladimir  Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.

Ono što svakako brine zaposlene u prosveti, pri umrežavanju škola i to onih koje imaju manje od 400 učenika, je racionalizacija radnih mesta.

Zato je na sastanku, koji je nedavno održan u Boru, dogovoreno je da se ministarstvima prosvete i državne uprave, kao i nadležnima zaduženim za rešavanje pitanja Mreže škola uputi zahtev da broj škola na nivou Borskog okruga ostane isti.

„Doneli smo zajednički zaključak sa kojim se saglasila i načelnica Školske uprave da Mreža škola na teritoriji Borskog upravnog okruga bude nepromenjena u narednom četvorogodišnjem periodu. Onda su na lokalnim samoupravama doneli odluke u skladu sa tim zaključkom.  Da li će tako i ostati zavisi od Ministarstva prosvete i strategije koju budu oni imali u narednom periodu. Alternative postoje i videćemo kako će biti“, kaže za NG portal Vladimir  Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.