Naslovna Kultura Događaji Moskovski dečiji hor „Radost“ ispunio radošću festival

Moskovski dečiji hor „Radost“ ispunio radošću festival

322
0

Dečiji hor „Radost“ iz Moskve ispunio je sinoć radošću salu negotinskog Doma kulture na 54. „Mokranjčevim danima“.

Dečiji hor „Radost“ iz Moskve predstavio se sinoć na „Mokranjčevim danima“ publici probranim pesmama koje na najlepši način opisuju zemlju iz koje dolaze. Kroz muzičke numere hor je dirigentski vodila Dunajeva Jekaterina Aleksandrova, a rečima je publici dočarala običaje i tradiciju ruskog naroda.

„Znajući značaj Stevana Mokranjca i njegovog rada na tradicionalnoj muzici srpskog naroda, rešili smo da i mi Negotinu prikažemo ruske narodne pesme i kompozitore koji su stvarali oslanjajući se na našu baštinu. Sa velikim zadovoljstvom dolazimo na festival Mokranjcu u čast“, ističe Dunajeva Jekaterina Aleksandrova.

Pesmom, plesom i posebnim scenskim nastupom mladi ruski pevači pobrali su simpatije publike, a posebno negotinskih osnovaca i srednjoškolaca koji nisu krili svoje emocije i štedeli aplauze.

Poseban doživljaj je bilo izvođenje pesme „Tamo daleko“ uz osmišljenu koreografiju srpske i ruske zastave.

Hor „Radost“ u Moskvi postoji skoro četiri decenije, a njegovi članovi su deca starijeg uzrasta. Hor nosi zvanje laureta moskovskih, ruskih i međunarodnih takmičenja i festivala.

Nastupali su u najprestižnijim horskim dvoranama u Moskvi sa čijih scena izvode duhovnu muziku, ali i dela ruskih i stranih klasika, kao i savremenih kompozitora.