Naslovna Kultura Monodrama “Ja ću tebi ljuba biti“ predstavljena u Vukovaru

Monodrama “Ja ću tebi ljuba biti“ predstavljena u Vukovaru

163
0

U Srpskom domu u Vukovaru nedavno je predstavljena monodrama „Ja ću tebi ljuba biti“ koju po tekstu Sanje Radosavljević igra glumica Ljiljana Jakšić.

Foto: Ustanova u kulturi Srpski dom, Vukovar

Monodrama Muzeja Krajine „Ja ću tebi ljuba biti” autorke Sanje Radosavljević, kustosa pedagoga negotinskog muzeja nakon što je sa uspehom igrana u Srbiji, predstavljena je i publici u Vukovaru.

U Srpskom domu, publika je toplo pozdravila glumicu Ljiljanu Jakšić koja je oživela na sceni ove ustanove kulture Mariju Micu Mokranjac i vanvremensku ljubav bratanice Uroša Predića i srpskog kompozitora  Stevana Stojanovića Mokranjca.

“Na poziv direktora Ustanove u kulturi Srpski dom u nedelju smo gostovali u Vukovaru. Publika nas, i u ovom gradu, nije izneverila. Burnim aplauzom, po kojom suzom i ovacijama nagradili su nadahnuto izvođenje Ljiljane Jakšić. Drago mi je da publika ovako divno reaguje na našu monodramu i radujem se svakom novom izvođenju”, kaže za NG Portal, Sanja Radosavljević, autorka teksta koji dočarava lik i delo Stevana Mokranjca kroz poznate i manje poznate detalje iz privatnog i porodičnog života rodonačelnika srpske muzike.

Ova monodrama ima za cilj afirmaciju tradicije, kulture i muzičkog obrazovanja, kao i negovanje vrednosti srpske istorije i opšte kulture, a njenu okosnicu, između ostalog, čini i intimna prepiska koju je kompozitor kroz pisma, razglednice i telegrame vodio sa svojom Micom, a koja se čuva u Muzeju Krajine.