Naslovna Krajinske vinjete Momčilo St. Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog

Momčilo St. Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog

618
1

U Beogradu je do 4. maja otvorena izložba „Momčilo St. Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog“, povodom 120. godišnjice od njegovog rođenja. Izložbu organizuju Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu, Muzej Кrajine u Negotinu i Galerija nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izložba je deo ciklusa “Velikani u farmaciji”, a predstavljena je Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu.

Posvećena je eruditi nauke i velikanu u farmaciji, osnivaču katedre za toksikologiju, dekanu Farmaceutskog fakulteta, omiljenom profesoru i kolegi.

Emila Petrović, jedna od autorki izložbe

Autori ove, do sada najobuhvatnije izložbe o Momčilu Mokranjcu i propratnog kataloga su etnolog-antropolog Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine, Danijela Đukić Ćosić, vanredni profesor toksikologije Farmaceutskog fakulteta i  Jelena Manojlović, spec. farmacije, kustos Muzeja istorije farmacije.

“Izložba ima za cilj da povodom jubileja, 120 godina rođenja profesora Momčila St. Mokranjca široj i naučnoj javnosti predstavi njegiv doprinos i zasluge u radu hemijskih laboratorija, osnivanju Instituta za toksikološku hemiju, nastavi i obrazovanju farmaceuta, ali i saradnji Farmaceutskog fakulteta i farmaceutskih udruženja. Izložba donosi i bogat istraživački opus profesora Mokranjca, koji je nagrađen značajnim priznanjima, dopisnim članstvom u Pariskoj akademiji farmacije i Lavoazijeovom medaljom, uz sve druge aktivnosti koje je objavljivao tokom radnog veka”, kaže Emila Petrović, jedna od autora ove izložbe koja bi u Negotinu trebalo da bude predstavljena tokom “Mokranjčevih dana”.

Fotografije iz zbirke Muzeja Krajine u Negotinu

Momčilo Mokranjac, zvani Aga, sin rodonačelnika srpske muzike Stevana Stojanovića Mokranjca i Marije Predić, bratanice Uroša Predića, naučnoj javnosti je poznat po izuzetnom naučnom radu tokom kojeg je dao je osnovne smernice i postavio temelje toksikologije kod nas.

Personalni list i separati naučnih radova profesora Mokranjca

Izuzetan hemičar, prvi profesor toksikološke hemije na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, šef Hemijske laboratorije, pa šef laboratorije za ispitivanje plemenitih metala Narodne banke, upravnik Instituta za toksikološku hemiju od osnivanja Instituta, autor je i prvog udžbenika iz toksikološke hemije na srpskom jeziku (Toksikološka hemija), a objavio je i preko 60 originalnih naučnih radova u domaćim i inostranim časopisima.

“Izloženi su, između ostalih, i lični predmeti porodice Mokranjac, porodični albumi, dokumenti, koji se čuvaju u depoima i izložbenim postavkama Muzeja Krajine u Negotinu, rodnog grada Momčilovog oca, Stevana Mokranjca, u znak sećanja na značajnu srpsku porodicu koja je iznedrila brojne velikane, ne samo na polju muzičkog stvaralaštva već i u nauci: toksikologiji i farmaciji”, ističe Emila Petrović.

Povodom 120 godina od rođenja ovog istaknutog naučnika izložbu su organizovali Muzej Krajine iz Negotina, SANU i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu. Izložbenu postavku u Galeriji nauke i tehnike SANU posetioci će moći da vide do subote 4. maja.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.