Naslovna Društvo Mokranjci na Stenama podigli krst od 12 metara

Mokranjci na Stenama podigli krst od 12 metara

1124
0

Verni narod Mokranja podigao je na samom vrhu Mokranjskih stena krst visine 12, a širine šest metara.

Foto: Selo Mokranje

Meštani Mokranja, sela u donjem toku Sikolske i Mokranjske reke, poznatom po prirodnim lepotama, slavnoj prošlosti, ali i gostoljubivosti, dobrim domaćinima i plodnoj zemlji, podigli su na vrhu Mokranjskih stena krst visok čak 12 metara, a širok šest.

Složni Mokranjci su i do sada rado podržavali svaku akciju u selu, bilo da je reč o uređenju, obnovi objekata, podizanju vidikovca.  Tako je bilo i ovoga puta. Inicijativu odbornika Žike Niculovića podržali su svi meštani Mokranja, ali i zemljaci koji su godinama u inostranstvu, ali se svog zavičaja ne odriču.

“Mi smo za veoma kratko vreme prikupili 600 evra za materijal, a rad na krstu koji je i najzahtevniji jer ta metalna konstrukcija mora da izdrži sve vremenske prilike i neprilike nismo platili jer nam naš meštanin, Živorad Blagojević nije naplatio svoj rad. Zahvaljujući Nenadu Cvetkoviću, koji nam je pomogao savetima i doveo desetak planinara da pomognu da ga podignemo, imamo gromobran sa uzemljenjem. Krst će osvetljen solarnim led osvetljenjem sa četiri reflektora, donacijom našeg meštanina Dejana Nikolića, koji živi u Frankfurtu”, kaže odbornik Žika Niculović.

Foto:Selo Mokranje

Ovo monumentalno znamenje, simbol najsvetijeg i najdragocenijeg – ljubavi, istrajnosti, požrtvovanja i postojanosti podignuto je, ističu Mokranjci, u spomen na Hrista i pravoslavlje,  na najvišoj litici Mokranjskih stena iznad predivnog vodopada koji je Sikolska reka krčila kroz brda na putu do Timoka.

Krst je podignut na samom rubu ove litice, a vidljiv je iz celog sela, ali i sa puta koji vodi ka selu, čiji koreni sežu do praistorije.

 “Krst je podignut sa željom da naš vodopad, stene i ovaj krst budu sami po sebi dovoljno atraktivni da u Mokranje dovedu brojne turiste. Zato sam zahvalan svima koji su donirali sredstva, našim meštanima iz dijaspore i Planinarskom društvu “Deli Jovan” na pomoći oko podizanja krsta”, dodaje Niculović.

Sama ova akcija podizanja krsta bila je ravna podvigu zbog nepristupačnog terena, same veličine ovog simbola i trajala je gotovo čitav dan, uz nadljudske napore da se ispoštuju svi kanoni hrišćanstva, krst postavi na istoku, ojača betonom sama konstrukcija.

Mokranjci planiraju da uskoro u saradnji sa svojim parohom i sveštenicima Crkvene opštine Negotin ovaj simbol hrišćanstrva i osveštaju za večno sećanje na meštane i u amanet svojim potomcima.