Naslovna Kultura Događaji Mokranjci dostojno za Mokranjca

Mokranjci dostojno za Mokranjca

621
0

Tradicionalne „Niti tradicije“ okupile su u Mokranju i danas brojne učesnike „Mokranjčevih dana“, umetnike, fokloriste, ali i goste iz susedne Bugarske.

Meštani Mokranja, ponosni na Mokranjca koji je ime ovog sela poneo kao svoje drugo prezime organizovali su u porti Crkve Svete Trojice, podignute 1872. godine, program „Niti tradicije“, koji su uz domaćina, KUD „Mokranjac“ uveličali i gosti iz Velikog Gradišta, članovi Ansambla narodnih igara i pesama „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta, koji već 20 godina okuplja mlade talente i čuva narodnu tradiciju.

Folkloristi iz Velikog Gradišta predstavili su se vlaškim i igrama iz pirotskog kraja, u koreografiji Vladete Vlahovića i Dejana Milisavljevića Zvečanca, ali i narodnim pesmama u interpretaciji Jovane Đikanović, dok se domaćin odličio za igre iz svog sela u interpretaciji omladinskog i mešovitog ansambla, ali i izvorne pesme koje su pred publiku doneli svojim glasom Rosa Olar Milojković, a na drombolji Slobodan Nedeljković.

Već po tradiciji gosti su se sladili kačamakom sirom, izvorskom vodom, kuvanim kukuruzom i  mekikama.

Ovom programu predhodio je u crkvi sjajan koncert Kamernog mešovitog hora Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda pod upravom Milice Đokić.

Za nastup svog hora ova iskusna dirigentica odabrala je dela Mokranjca, Aleksandra Gavanskog, Dobri Hristova, ali i Sergeja Rahmanjinova, Marka Tajčevića i Vladimira Milosavljevića, završivši koncert kompozicijom „Ubi caritas et amor“ Morisa Derugflea, koju horisti ovog kamernog ansambla posebno vole.

-Koncepcija mora biti napravljena u odnosu na to šta hor može da izvede. Negde je interesantno, i meni je drago što je tako, da su oni sami na početku prošle školske godine reosnovali hor, jer ovaj kamerni hor je postojao ranije, vodio ga je profesor Aleksandar Krastavčević. Onda su se neke potrebe u školi prosto promenile, pa smo imali ženski i naravno mešoviti veliki hor, ali eto na inicijativu pojedinih đaka smo reosnovali Kamerni mešoviti hor, tako da sam morala program da biram u odnosu na pojedince i grupnom pevanju koje oni mogu da izvedu, ali negde je  osnova i centar bio Mokranjac, po meni, njegova muzika mora apsolutno da se neguje. Mi na svakom Danu škole izvodimo poneko Mokranjčevo delo i oni kroz Mokranjca zaista puno nauče, a onda smo birali i program ruskih, bugarskih kompozitora, a kao poslasticu dali jedan motet francuskog kompozitora Deriflea, koji oni jako vole da pevaju – kaže Milica Đokić.

Skladni i uvežbani horisti sa sjajnim solistima Lazarom Parežaninom, Konstantinom Kostićem i Jovanom Stefanović, predvođeni Milicom Đokić, koncert su posvetili obeležavanju 120. godišnjice od osnivanja Muzičke škole „Mokranjac“.

Pred bistom Stevana Mokranjca, u centru Mokranja delegacije opštine Negotin, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Festivala „Mokranjčevi dani“, Mesne zajednice i KUD „Mokranjac“ položile su vence i cveće.