Naslovna Kultura “Mokranjčevim danima“ dva miliona, Gitarijadi milion dinara

“Mokranjčevim danima“ dva miliona, Gitarijadi milion dinara

202
0

Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je 98 projekata u oblasti muzike sa nešto više od 83 miliona dinara od 460 pristiglih, a među njima i projekte iz Negotina, Zaječara, Donjeg Milanovca, Boljevca i Bora.

U oblasti muzike, odnosno stvaralaštva, produkcije i interpretacije  Ministarstvo kulture podržalo je 56. „Mokranjčeve dane“ u organizaciji negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“ sa dva miliona dinara, kao i 55. Gitarijadu u Zaječaru, Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ sa milion dinara.

Na ovom konkursu Dejanu Ilijiću iz Donjeg Milanovca je za klavir koncertnu seriju „DEcentralizaciJAN“ projekat je podržan sa 900.000 dinara.

Manifestacija „Crnorečje u pesmi i igri“ Кulturno-obrazovnog centra u Boljevcu sufinansiraće se sa 300.000 dinara, a muzička radionica – škola frule, duduka i gajdi „Frulom (od drveta) čuvam svoje korene” Centra za kulturu grada Bora sa 200.000 dinara.

Ministarstvo kulture je i ove godine najviše sredstava u oblasti muzike izdvojio za Nišvil džez festival 4,5 miliona, 38. Beogradski džez festival i 23. Gitar art festival po četiri miliona i 54. BEMUS 3,5 miliona dinara.

U oblasti pozorišne umetnosti, stvaralaštva, produkcije i interpretacije Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je 31. “Dane Zorana Radmilovića” u organizaciji Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ sa 700.000 dinara.

Na ovaj konkurs je, inače, stiglo 330 prijava, a sa 90 miliona dinara podržano je ukupno 112.