Naslovna Kultura „Mokranjčevim danima“ dva miliona, „Gergini“ 120.000, VEF-u 250.000 dinara od Ministarstva kulture

„Mokranjčevim danima“ dva miliona, „Gergini“ 120.000, VEF-u 250.000 dinara od Ministarstva kulture

337
0

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je rezultate konkursa za (su)finansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva.

Stručne komisije razmatrale su pristigle projekte za konkurse Ministarstva kulture u devet oblasti savremenog stvaralaštva. Među podržanima su i projekti iz Negotina, ali i susednih gradova i opština.

Ministarstvo kulture podržaće sa dva miliona dinara ovogodišnji 54. Festival “Mokranjčevi dani” Doma kulture “Stevan Mokranjac” iz Negotina.

Sa dva miliona dinara biće podržana i 53. Gitarijada u Zaječaru u organizaciji Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”.

Ovogodišnji Vokalni etno festival mladih Kreativnog udruženja “Nego” biće sufinansiran sa 250.000 dinara, a 11. Festival vlaške muzike “Gergina” u organizaciji istoimenog negotinskog udruženja sa 120.000 dinara. Ova dva projekta podržana su u okviru kategorije kulturnog stvaralaštva za decu i mlade, odnosno kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.

Resorno ministarstvo podržalo je organizaciju i realizaciju projekata, festivala i manifestacija u okruženju, pa je tako tradicionalnoj manifestaciji “Crnorečje u pesmi i igri” Kulturno-obrazovnog centra Boljevac na konkursu u oblasti muzike odobreno 400.000 dinara,  Festivalu dokumentarnog filma Eparhijskog upravnog odbora Eparhije timočke u Zaječaru 200.000 dinara u oblasti filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva, a Međuopštinskoj organizaciji saveza slepih Srbije u Zaječaru 250.000 dinara za projekat “Koliko imamo godina?70!” u oblasti kulturnih delatnosti osoba sa invaliditetom.

Na konkursu u oblasti kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina podržan je projekat “Moja ruža 2” negotinskog Kreativnog udruženja “Nego” sa 120.000 dinara, 15. Festival vlaške izvorne pesme Centra za kulturu grada Bor sa 137.000 dinara, kao i projekat “Tradicijom u budućnost”  Udruženja građana “Village” Pokret za razvoj iz Zlota sa 120.000 dinara.

U kategoriji književne manifestacije i nagrade po 150.000 dinara dodeljeno je 34. Festivalu mladih pesnika “Dani poezije” u Zaječaru i 18. Timočkoj liri Festivala kulture mladih u Knjaževcu.

Najviše projekata ustanova i udruženja iz Negotinske i Timočke krajine odobreno je u kategoriji kulturne delatnosti dece i za decu i mlade. Tako su sa po 250.000 dinara odobreni projekti: Border rock festival Udruženja “Metronom” u Kladovu, Međunarodni inkluzivni festival “Art zona za sve” Dečijeg centra u Zaječaru, “Čarobne police Bibi Slikovčice” Narodne biblioteke “Njegoš” u Knjaževcu, kao i projekti “Obrazovni krug – kulturna baština” UG “Dečja radost” iz Zaječara i “Stvaramo vizuelno, živimo multimedijalno” Majdan Arta iz Majdanpeka.