Naslovna Kultura “Mokranjčevim danima” 2,5 miliona dinara

“Mokranjčevim danima” 2,5 miliona dinara

225
0

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je rezultate konkursa u oblasti muzike, odnosno stvaralaštva, produkcije i interpretacije u 2021. 

Hor „Korikos“ pobednik Natpevavanja horova, 2019.

Ministarstvo kulture i informisanja na upravo završenom konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti muzike za program Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu, 55. festival “Mokranjčevi dani”, koji prošle godine zbog aktuelne pandemije kovida nije održan, opredelio je 2,5 miliona dinara.

Na ovom konkursu nijedan drugi muzički festival i manifestacija iz okruženja nije dobio sredstva, ni 60. Festival kulture mladih u Knjaževcu, 54. Gitarijada u Zaječaru, kao ni Dunav džez fest u Donjem Milanovcu.

U kategoriji festivala najviše sredstava dobio je Nišvil 4,2 miliona dinara, 22. Gitar art festival i 37. Beogradski džez festival po četiri miliona, 53. BEMUS 3,5 miliona dinara. Novosadske muzičke svečanosti dobile su 2,4 miliona, a 24. Pančevački džez festival dva miliona dinara.

Ministarstvo je u okviru projekata majstorskih seminara, radionica i takmičenja na ovom konkursu sa 300.000 dinara podržao projekat škola frule, duduka i gajdi “Frulom (od drveta) čuvam svoje korene” Ustanove “Centar za kulturu” u Boru, a od projekata izvornog narodnog i amaterskog stvaralaštva manifestaciju “Crnorečje u pesmi i priči” Kulturno obrazovnog centra u Boljevcu sa 250.000 dinara.

Inače, na konkursu u oblasti muzike od ukupno 423 koliko ih je stiglo na konkurs podržano je 97 projekata sa ukupno 90,45 miliona dinara.