Naslovna Kultura “Mokranjčevi dani” od 11. do 17. septembra

“Mokranjčevi dani” od 11. do 17. septembra

998
0

Štab za vanredne situacije opštine Negotin dao je zeleno svetlo Domu kulture “Stevan Mokranjac” za organizovanje 55. “Mokranjčevih dana”. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, organizatori i publika biće blagovremeno obavešteni o novim uslovima. Program Festivala u narednim danima i pred očima javnosti.

Hor i Simfonijski orkestar RTS na „Mokranjčevim danima“, 2019.

Prvi put u svojoj tradiciji “Mokranjčevi dani” su prošle godine zbog pandemije korona virusa, otkazani, a organizatori su se susreli sa novim izazovima imajući u vidu veličinu i značaj samog festivala, od broja učesnika, preko broja posetilaca do svih organizacionih poslova koji prate pripremu jednog ovakvog festivala.

U Domu kulture „Stevan Mokranjac“ koji već više od četvrt veka stoji iza organizacije jednog od najznačajnijih festivala umetničke muzike u zemlji u toku su završne pripreme za predstojeću muzičku svetkovinu.

“Кao i svi iz Organizacionog odbora i  Programske komisije, verujem da ćemo ove godine, i to u periodu od 11. do 17. septembra, bez smetnji slaviti naš tradicionalni muzički praznik, po kome se Negotin i prepoznaje u kulturnim krugovima. Naravno, briga o zdravlju u vreme još uvek sveprisutne korone je prioritet, ali je i potreba ljudi za kulturnim sadržajima veoma izražena! To su pokazali svojim prisustvom na otvorenim scenama na kojima su u ovom periodu leta pomno pratili muzičke, književne i likovne programe, sajamske i turističke manifestacije“, kaže Jovanka Stefanović-Stanojević, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Klasika u 11, Hor „Vivak“, 2018.

Publika će, kako navode u negotinskom Domu kulture, moći da prati programe 55. “Mokranjčevih dana” uz maksimalno poštovanje mišljenja Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar i shodno tome Zaključka Štaba za vanredne situacije opštine Negotin o obavezi preduzimanja svih epidemioloških mera.

“Mi smo kao organizatori apsolutno vodili računa da sve bude svedeno i da muzički i umetnički sadržaji budu prilagođeni epidemiološkim prilikama. Nećemo se razmetati, ali ono što je važno je da će Festival imati sve stožere na kojima je istrajavao do sada pune 54 godine. Svečano otvaranje, uz besedu u čast Mokranjcu i ceremonija podizanja festivalske zastave biće priređeni kao i uvek do sada u kompleksu rodne kuće slavnog kompozitora. Za Natpevavanje horova bilo je iskazano solidno interesovanje, tako da će publika verujem uživati u muzičkom nadmetanju nekoliko horova. U Negotin su spremni da dođu ansambli zavidne reputacije, renomirani izvođači… Ne odustajemo od naučne tribine, kao sastavnog dela svih pa i predstojećeg Festivala, baš kao i dirigentskog seminara. Imamo prateće programe u vidu izložbi kojima ćemo oplemeniti galerijske prostore, a centar Negotina će nekoliko dana biti stecište ljubitelja horske muzike zahvaljujući programima “Кlasika u 11”. Naglašavam, ipak, da je u Zaključku koji nam je Štab za vanredne situacije dostavio navedeno da će nas, kao organizatora manifestacije, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, blagovremeno obavestiti i doneti novi, shodno trenutnom stanju”, kaže Jovanka Stefanović-Stanojević.

O festivalskom programu i pratećim detaljima organizatori će u narednim danima obavestiti javnost.