Naslovna Kultura „Mokranjčevi dani“: Muzičko putovanje sa Novosadskim kamernim horom

„Mokranjčevi dani“: Muzičko putovanje sa Novosadskim kamernim horom

219
0

Druge festivalske večeri nastupio je Novosadski kamerni hor pod upravom Božidara Crnjanskog, pobednik Natpevavanja 2022.

Sala Doma kulture “Stevan Mokranjac“ imala je za horiste Novosadskog kamernog hora i dirigenta Božidara Crnjanskog, ponovo posebnu čar i posebnu dopadljivost.

Кao i na prošlogodišnjem Festivalu, kada su zasluženo osvojili titulu pobednika Natpevavanja horova i poneli u Novi Sad Statuetu Stevana Mokranjca, i sada su na istoj sceni otpevali svoj program na jednom, zaista, visokom nivou.

Moć glasova horista Novosadskog kamernog hora i tradicija domaće i svetske muzičke scene obogatila je ovim koncertom 57. izdanje festivala Mokranjcu u čast.

“Prilikom odabira programa kao što je ovaj, večerašnji, postoje pravila, prvi nivo muzika koju dirigent želi da izvede sa svojim ansamblom. Nakon toga morate imati u vidu i kakav ansambl pred sobom imate da možete da ostvarite svoje želje i treći novi koliko se određene kompozicije na neki način dopadnu ansamblu i uspevaju da nađu put, da zažive kroz njih. To je i najlakše kada je u pitanju rana muzika. Tu imate priliku da kombinujete glasove, da možda i menjate tonalitete, ali kompozicije kao što je Pertov “Plač jelena” i neke druge koje su kvalitetima apsolutno važne i kao poruka kompozitora, tu nemate izbora i tu morate da zadovoljite te stvari. Ne samo večerašnji koncert već i to čime se dirigenti rukovode, a to je njihova pasija i strast da prikažu lepotu horskog zvuka kroz određena dela i naravno, morate da uspete da time “zarazite” pevače i da onda napravite lepezu u kojoj morate da vodite računa o karakterima jer oni na publiku utiču ne samo da drže pažnju već da nađu put do njihovih duša i srca. Кada to uspete onda ste uspešno realizovali osmišljeni program a to nije nimalo lagana stvar”, kaže mr kaže Božidar Crnjanski, osnivač i umetnički rukovodilac Novosadskog kamernog hora.

Ovaj hor se, između ostalog, predstavio delima Monteverdija, Golovanova, Griga, Valaskeza, Sviridova, a izveli su nadahnuto i „Кozar“ Stevana Mokranjca, „Oral dedo“ Dragana Šuplekskog ali i dela Hogana, Grupe „Pentatonix“, Eriksa Ešenvaldsa … Tu su i „Hallelujah“ Leonarda Koena, „Wade in the water“ i „The Battle of Jericho“ Mozesa Hogana, ali i narodna pesma sa Filipina „Rosas Pandan“.

Kroz umetnički nadarene i inspirisane horiste znalački vođene dirigentom Božidarom Crnjanskim publika je uživala i u solo deonicama koje su izveli: Mate Colić, Milica Nikolić, Jana Tomić i Isidora Lazarević, a hor je menjajući svoje pozicije iz kompozicije u kompoziciju, na sceni ili u publici, uspeo da prikaže svu lepotu horskog zvuka i radost pevanja.

„Ta igra sa postavkom, sa stajanjem, sa kombinacijama glasova, sa blizinom njihovom ili njihovom udaljenošću apsolutno ima za svaki prostor  uporište onoga što očekujete kao da zvuk bude što kompaktniji, što bolji ne samo publici, nego i nama koji to radimo. Videli ste kada smo pevali po čitavoj sali koliko je drugačiji zvuk. Nekad je to malo previše pokreta na sceni, ali verujte da smo duboko promislili, pre svake promene, da ta promena ima funkciju i suštinu u kvalitetu zvuka“, dodaje Crnjanski.

Novosadski kamerni hor učestvovao je i na svečanom otvaranju interpretirajući sa negotinskim horovima Mokranjčevu Šestu rukovet.

„Drago mi je što smo bili deo ovogodišnjeg programa „Mokranjčevih dana“ koji  se baziraju na horskom zvuku. Znam da je to izazov selektorima i organizatorima da što više horskog zvuka bude zastupljeno. Svakako, ti iskoraci u drugim sferama muziciranja i stvaralaštva kada su u pitanju „Mokranjčevi dani“ jeste prisutno, ali ono što je večeras bio najveći poklon i za nas jeste da je bilo isključivo horsko a cappella veče. Drago mi je što sam po treći put zaredom, od 2021. godine, u različitim sastavima i različitim povodom, deo ove priče u istu svrhu a to je očuvanje negovanja i priređivanja i pokazivanja onog što umetnici koji rade, koji se bave horskim zvukom u Srbiji uspevaju da učine“, kaže Božidar Crnjanski.