Naslovna Kultura “Mokranjčevi dani”: Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog u negotinskom sabornom hramu

“Mokranjčevi dani”: Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog u negotinskom sabornom hramu

201
0

Mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Vršca, sa solistima Ljubomirom Popovićem, tenorom, i Darkom Manićem, basom, u negotinskom sabornom hramu Svete Trojice, predstavio se Liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog Кarela Napravnjika.

Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, delo koje je nastajalo od 1913. godine i koje je prvi put 1927. godine objavilo Vršačko srpsko crkveno pevačko društvo, čiji je Karel Napravnjik bio dirigent, u porti negotinskog sabornog hrama nadahnuto su doneli članovi Mešovitog hora Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Vršca koga čine sadašnji i bivši učenici i zaposleni.

Napravnjikov, praški đak, dirigent, kompozitor, nastavnik klavira ostavio je iza sebe niz kompozicija, ali i dve liturgije, od kojih je prva predstavljena široj javnosti zahvaljujući Tatjani Gerdec Mrđa, profesoru solfeđa, teorije muzike, hora i korepetitora u vršačkoj muzičkoj školi.

“Ovo je definitivno mnogo uzbudljiva muzika zato što se razlikuje od svih dosadašnjih i tu se tačno vidi uticaj njegovog školovanja na Praškom konzervatorijumu. On je jako puno radio na izučavanju naše pravoslavne muzike i samim tim uveo je 1913. godine i prvi istorijski duhovni koncert po uzoru na rusku školu. U jednoj od svezaka postoje i zapisi gde je on prepisivao Mokranjca, a u Matici srpskoj postoji i pismo u kojem je rekao da je njega 1912. kad je došao u Vršac, osim Vrščana i Hora, privukao i Stanković, ali u stvari Mokranjac, koji je za njega besmrtan“, kaže .

Vršačko srpsko crkveno pevačko društvo uveličalo je pre 100 godina i prenos zemnih ostataka Stevana Mokranjca iz Skoplja u Beograd 28. i 29. septembra 1923. i pod upravom Karela Napravnjikova izvelo Mokranjčevu “Jadnu dragu” koju je tadašnja kritika posebno pohvalila horovođu za “divan zvuk i uredan i disciplinovan ansambl”.

“Jako smo se lepo i družili i nauživali i videli šta možemo u ovih 24 sata i hvala vam jako ste divni domaćini”, poručila je Negotincima Tatjana Gerdec Mrđa koja je ovaj koncert posvetila Darinki Matić Marović sa čijim je horom “Collegium Musicum” učestvovala na “Mokranjčevim danima” 1990.