Naslovna Kultura „Mokranjčevi dani“: Bah i Skarlati i odgovornost prema Mokranjcu

„Mokranjčevi dani“: Bah i Skarlati i odgovornost prema Mokranjcu

177
0

Koncert na „Mokranjčevim danima“  naši proslavljeni umetnici, Ljubiša Jovanović  i Aleksandar Serdar, redovni profesori na Fakultetu muzičke umetnosti, posvetili su Bahu i Skarlatiju izvođenjenim njihovih dela za flautu i klavir.

Sjajnim koncertom dvojice virtuoza, flautiste Ljubiše Jovanovića i pijaniste Aleksandra Serdara na temu „Bah i njegovi savremenici“ zaokružen je četvrti festivalski dan 57. negotinskih muzičkih svečanosti Mokranjcu u čast.

Predivna atmosfera u sali, nadahnuto izvođenje Bahovih Sonata za flautu i klavir u ge-molu, A-duru i ha-molu, ali i njegove solo Partite, kao i Skarkatijevih „Pet sonata za klavir solo“, u interpretaciji dvojice, videlo se, odlično uigranih umetnika,  obeležili su ovaj koncert.

„Nisam želeo da sviram popularan program , želeo sam da bude produhovljeno, proživljeno, da ima umetničku dubinu i iskaz koji nam u ovim vremenima tako mnogo treba. Često, zarad aplauza ili osmeha, zanemarujemo neke duboke stvari, gde ne moraju da budu jako atraktivne, ali moramo svirati ova genijalna dela kao što su Bahova i Skarlatijeva“, rekao nam je Ljubiša Jovanović.

Nadahnuta intepretacija Bahovih dela, ali „Pet sonata za klavir solo“ Domenika Skarlatija u interpretaciji Aleksandra nikoga nije ostavila ravnodušnim.  Umetnik ističe da je komunikacija sa publikom uvek obostrana, te da kreće od umetnika koja „očekuje inicijaciju da bi odreagovala“.

„Ja, nekako, imam utisak da svaki instrument mi oživljavamo. Uvek govorim studentima da mi ne sviramo instrument, već da ga pokrećemo. Svaki instrument ima svoju dušu koju pokrećemo dodirom i on nastavlja da priča i ima svoje mogućnosti. Ako mu damo slobodu, kao i svakom živom biću, on počinje da se razvija. Tako ja mislim da instrument, kome dajemo slobodu, izražava sve ono što želi i može da izrazi, i na taj način uvek imam utisak da instrument daje svoj maksimum“, ističe Aleksandar Serdar i dodaje da je i za njega ovaj festival – poseban.

Serdar i Jovanović poslednje dve decenije svirali su skoro 70 koncerata sa različitim programima. Ovaj sinoćnji je, veli Jovanović, jednako na tragu istog „otkrovenja  kao i na ranijim nastupima“.

„On, apsolutno, u svakom segmentu vlada instrumentom, poznaje suštinu muzike, finese i zaista je uživanje veliko. Jako se radujem svakom nastupu sa njim i zahvalan sam što su nas „Mokranjčevi dani“ pozvali da sviramo ovde“, dodao je Jovanović.

I Ljubiši Jovanoviću i Aleksandru Serdaru „Mokranjčevi dani“ bude uspomene na prethodne nastupe, ali i ljude koji su obeležili ovaj festival.

„Ovo je, zapravo izvan Beograda, jedini kontinuirani, ozbiljni festival koji ima svoji duboki trag i koji ga svake godine proširuje još više. Ta ljubav i ta odgovornost koju ja osećam prema Mokranjcu i njegovom delu se oslikava i na festival“, kaže Ljubiša Jovanović.

Za razliku od drugih, dodaje Serdar, festival je i poseban – ponajviše zbog samog Negotina u kojem je Mokranjac rođen.

„Mokranjčevi dani“ su  jedan impresivan festival koji je jedan od najvažnijih, pored BEMUS-a, u našoj zemlji, ali imaju i  jednu posebnu atmosferu, zbog  mesta gde se održavaju, ali i zarad publike, atmosfere i svakako zbog Stevana Stojanovića Mokranjca.“


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.