Naslovna Krajinske vinjete Mokranjčeva kuća u Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora

Mokranjčeva kuća u Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora

241
0

Mreži kuća i muzeja evropskih kompozitora pridružila se i Mokranjčeva rodna kuća o kojoj brine Muzej Krajine u Negotinu.

Uz Betovenu kuću u Bonu (Nemačka), Belinijevu u Kataniji (Italija), Šopenovu u Varšavi (Poljska), Manuela de Falje u Granadi (Španija), ali i Mendelsonovu, Sibelijusovu, Bramsovu i svih velikih evropskih kompozitora u poslednjih nekoliko vekova, na listi Asocijacije kuća i muzeja evropskih kompozitora našla se i Mokranjčeva rodna kuća o kojoj brine Muzej Krajine u Negotinu.

Predlog da se i kuća jednog od stubova naše muzike, Stevana Mokranjca, nađe u društvu ovakvih velikana dao je Jorge Šamine, predsednik Evropskog centra za muziku, a činu potpisivanja i pridruživanja Asocijaciji u Buživalu kod Pariza, u kojem je Žorže Bize napisao svoju najčuveniju operu „Karmen”, prisustvovao je i naš proslavljeni flautista, Ljubiša Jovanović, kulturni ambasador Europa Nostre u Srbiji.

„Nadam se da će državna i lokalna uprava uložiti napor da se Mokranjčev muzej u potpunosti renovira i dovede u optimalno stanje. Dužni smo to prema njegovom stvaralaštvu i našoj kulturnoj zaostavštini. Napravljen je veliki korak u prepoznavanju vrednosti srpske horske muzike u svetu. Svi su izrazili veliku želju da se bliže upoznaju sa stvaralaštvom Stevana Mokranjca. Dao sam obećanje da ćemo snimke Rukoveti i Liturgije poslati na adrese članica Asocijacije”,  kaže Ljubiša Jovanović.

Ljubiša Jovanović prilikom potpisivanje pristupnice Asocijaciji; Foto: Privatna arhiva

Nova Asocijacija, rekao je to i slavni tenor Plasido Domingo, počasnik predsednik Evrope Nostre, jedinstven je i inovativan projekat koji muzici, pogođenu kovid grizom i globalnim političkim prilikama, objedinjuje strast, snagu, istrajnost

“Verujem u važnost muzike koja povezuje generacije i kulture. Ova Asocijacija brani evropsku muziku i kulturno nasleđe ali i otvara mogućnost za međusobnu saradnju svih njenih članica”, rekao je Plasido Domingo.

Svečanom potpisivanju pristupnice Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora prisustvovali su potpisnici iz 21 zemlje Evrope, proslavljeni tenor Placido Domingo, Jorge Šamine, Sneška Quaedvlieg Mihailović, generalni sekretar Europa Nostra Brisel, gradonačelnik Buživala, predstavnici vlade Francuske, ali i slavni arhitekta Kjetil Thorsen Traedal.

Ljubiša Jovanović i Plasido Domingo; Foto: Privatna arhiva

Vest da je Mokranjčeva kuća sada u porodici muzeja evorpskih kompozitora dočekana je u Negotinu sa oduševljenjem i uz komentar mnogih da je Mokranjcu odavno tamo i bilo mesto, jer se u Evropi školovao i širom nje prezentovao svoja dela zasnovana na kulturnom i muzičkom identitetu srpskog naroda zbog čega se i s pravom smatra rodonačelnikom naše muzike.

„Nama je, naravno, čast i privilegija da budemo u takvom društvu i u takvoj jednoj Asocijaciji i u tome, govorili smo nedavno na zum konferenciji, vidimo i mogućnost eventualnih zajedničkih projekata“,  kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Mokranjčev dom u Negotinu poslednjih godina intenzivno se renovira projektima lokalne samouprave i ovdašnjeg muzeja.

Tako je pre nekoliko godina završen kapitalni projekat rekonstrukcije noseće drvene konstrukcije, budući da je kuća zbog nedostatka jednog srednjeg nosećeg zida iznad kojeg je odžaklija, tonula. Zahvaljujući tim radovima Mokranjčev je dom dobio još jednu galeriju koja je ranije služila kao depo.

Uz to urađena je fasada, a uz stalnu postavku o Stevanu Mokranjcu u njegovoj rodnoj kući opremljena je i urađena i spomen soba posvećena njegovom jedinom sinu, Momčilu Mokranjcu Agi, eruditi nauke i velikanu u farmaciji, osnivaču katedre za toksikologiju, dekanu Farmaceutskog fakulteta.

“Postavka je konceptualno osmišljena tako da se u jednom delu nalazi nameštaj iz njegovog kabineta koji nam je ustupio Farmaceutski fakultet, a u drugom su vitrine sa hronološkim dokumentima koji svedoče o njegovom životu i radu, sa posebnim osvrtom na odrastanje, kao zaokruživanje priče o porodici Mokranjac “,  kaže Vesna Janjić, vodič u Muzeju Кrajine, autor ove stalne postavke.

I iz Evropske unije su stigle i vesti da je odobreno više od 99.000 evra u okviru projekta „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Mokranjčeva kuća, koju godišnje poseti preko 20.000 turista, će ovom prilikom dobiti sanitarni čvor, a sva tri objekta muzeja funkcionalne interaktivne vitrine sa LCD ekranom visoke rezolucije i multitač stolove.

“Opština Negotin prepoznaje ovakve prostore i izdvaja značajna sredstva iz budžeta kako bi ti prostori bili održavani, a nije da je uvek bilo tako. I kroz ovaj višeslojan projekat koji podrazumeva zaista brojne aspekte i druge naše turističke potencijale u opštini uložićemo sopstvena sredstva i zahvalni smo EU što prepoznaje perspektivu opštine Negotin u razvoju turizma. Uostalom, konkretno za Mokranjčevu kuću, time zajedno iskazujemo svoje poštovanje velikom kompozitoru i horovođi, kao i njegovom neprolaznom delu”,  kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.