Naslovna Društvo Moje je pravo da živim srećno i zdravo – moto ovogodišnje Dečije...

Moje je pravo da živim srećno i zdravo – moto ovogodišnje Dečije nedelje

1555
0

Prva nedelja oktobra u Srbiji biće u znaku Dečije nedelje, a sve aktivnosti su obeležene porukom da najmlađi moraju da odrastaju u društvu bez nasilja.

Prvi oktobarski dani i ove godine biće posvećeni najmlađoj populaciji i skretanju pažnje na probleme sa kojima se deca danas susreću u svom odrastanju. Pitanje nasilja, naročito vršnjačkog, je problem sa kojim se bezmalo suočava svaka obrazovna institucija ne samo kod nas, već u čitavom svetu, ali i nasilje u najbližem okruženju u kome deca žive.

Nosilac aktivnosti obeležavanja Dečije nedelje u našem gradu i ove godine je Narodna biblioteka „Dositej Novaković“.

Već prvog dana, u ponedeljak 1. oktobra od 13 časova na dečijem odeljenju gradske biblioteke,  učenički parlamenti osnovnih i srednjih škola baviće se problemom vršnjačkog nasilja.

Utorak i sreda su rezervisani za nadmetanje u brzalicama. Prvog dana, od 17 sati,  svoje sposobnosti pokazaće učenici od prvog do četvrtog razreda, dok će se predškolci nadmetati u sredu od 9 sati. Istoga dana, od 18 sati,  slušaćemo stihove na stranim jezicima koje će govoriti učenici osnovnih škola.

Jedan od najposećenijih programa već godinama unazad je takmičenje pod nazivom Karaoke. U interpretacijama popularnih pesama dece publika će uživati u četvrtak od 18 sati.

Biblioteka će svoje programe u Dečijoj nedelji zaokružiti Dečijim vašarom najavljenim za petak  5. oktobar sa početkom od 17 sati.

Tokom cele nedelje na Dečijem odeljenju, pored svih ovih aktivnosti, biće organizovane kreativne radionice za učenike kao i organizovane posete.

Podsetimo da koncept prava deteta datira početkom ovog veka, a potvrđen je novim ustavom iz 2006. godine. Od posebnog značaja su dokumenta koja se odnose na integraciju dece sa smetnjama u razvoju, poboljšanje dostupnosti i kvaliteta obrazovanja, sa posebnim akcentom na decu iz marginalizovanih grupa.