Naslovna Hronika Mladić iz Malajnice prva žrtva trovanja pečurkama u Srbiji

Mladić iz Malajnice prva žrtva trovanja pečurkama u Srbiji

744
0

Slađan Aleksandrović (31) iz Malajnice kod Negotina preminuo od posledica trovanja pečurkama koje je ubrao njegov deda. Slađan će biti sahranjen u sredu 18. jula u 13 sati na groblju u Malajnici.

Zelena pupavka, foto: pixabay.com

Slađan Aleksandrović se sa prvim simptomima trovanja 9. jula javio u negotinsku bolnicu, a njegov deda Vojislav (86), sa kojim je ovaj mladić živeo, nešto kasnije, kad su unukove laboratorijske analize ukazale na trovanje i na oštećenje jetre zbog, kako je navedeno, patoloških hepatograma i analiza azotnih materija u krvi.

“Preporuka je da pacijent stigne u specijalizovanu ustanovu za toksikologiju u prvih 48 sati od momenta konzumiranja potencijalno opasnih gljiva, što je u ovom slučaju ispoštovano. Ipak, pošto je reč o jednoj od najotrovnijih gljiva, procenat smrtnosti je veliki, posebno što ih je mladić pojeo u velikim količinama”, saznajemo od dr Vidosave Paunović Barbulović, v. d. direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Slađan je, inače, po dijagnozi u ZC Negotin, prevezen na VMA, u Nacionalni centar za kontrolu trovanja, gde je priključen na hemodijalizu. Nažalost, preminuo je u subotu, jedan sat iza ponoći.

Vojislav, koji je takođe jeo otrovne pečurke, ali u manjim količinama, trenutno je na lečenju i, kako saznajemo, dobro se oseća.

U Malajnici, komšije i rođaci Aleksandrovića navode da je Vojislav i ranije brao pečurke, te da verovatno po prvi put nije prepoznao zelenu pupavku.

“Deda je spremio večeru i unuku, koji obožava pečurke, dao je veću porciju – pričaju nam komšije Aleksandrovića. – Vojislav je zelenu pupavku verovatno pomešao sa jajčarama, koje su izuzetno ukusne. I ranije ih je često brao, a stariji kažu da ove dve vrste gljiva znaju da prevare, jer pomalo liče”, navode.

U Malajnici kažu da, do ovog slučaja, ne pamte da je, osim probavnih tegoba, bilo trovanja.