Naslovna Društvo Mladi trubači iz tri države na negotinskom master klasu

Mladi trubači iz tri države na negotinskom master klasu

433
0

Negotinska Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ domaćin je četvorodnevnog master klasa u organizaciji Udruženja „Trubači Srbije“.

Negotin je  vog leta ponovo domaćin radionice za limene duvačke instrumente čiji projekat “Aerofonija“ potpisuju osnivači Udruženja „Trubači Srbije“. Među osam učesnika master klasa ove godine su učesnici srednjih škola, ali i studenti Fakulteta muzičkih umetnosti iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U Negotinu su, vele, da prodube svoja znanja, pripreme se za izazove koji ih tek čekaju.

„Ja im trebam kao pomoć da se lakše opredele i da lakše nađu svoj put. Svako će ga naći ako se potrude jer od nas samih zavisi koliko ćemo biti uspešni. Ove godine lep broj polaznika, njih osmoro, jedan respektabilan broj učesnika radionice i svi su dobri. Jedan srednje visok nivo. Master klas i služi da se ukaže na problem ako postoji ili da se da neki novi pravac u radu. U njihovom životu, a oni su na sredini svojih srednjoškolskih dana, to je prelomni trenutak kada već moraju da razmišljaju da li će se baviti trubom ili ne. Ako vežbaš greškicu ona postaje velika greška koju je teško ispraviti. Master klasovi u budućnosti su veoma važni za proveru sebe.Iiako imate najboljeg profesora, ne znači da ne treba ići kod drugog profeosra.Profesori su kao  knjige, vi ih čitate ali ne čitate ceo život samo jednu knjigu. Dobar je veći broj uticaja pa čovek sam nađe svoj put“, kaže za NG portal Mladen Đorđević, profesor trube koji već drugu godinu zaredom radi sa mladim trubačima.

Negotin je postavio dobre temelje trube, kaže profesor Đorđević, ima vredne mlade ljude koji su svetla budućnost ne samo Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ već i grada.

„Negotin je trubački kraj odavno, ceo timočki kraj, ali je Negotin zbog “Mokranjčevih dana” centralno mesto. Sada u klasi imam tri Negotinca. Imam doktoranda Anamariju Danilović i od 1. jula je postala mladi istraživač na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Ona je prva iz Negotina koja je došla kod mene. Posle nje je došao Denis Ćurić, koji je završio master i sada David Surdanović koji je završio četvrtu godinu i sada je profesor u Muzičkoj školi ovde u Negotinu. Negotin će imati tri mastera trube što je fenomenalna priča i to obećava svetlu budućnost. Nisu se svi opredelili da žive ovde, ali će svakako pomagati i školi i gradu“, kaže za naš portal profesor Mladen Đorđević.

Organizator drugog okupljanja mladih trubača, u okviru projekta „Aerofonija“, je Udruženje „Trubači Srbije“ čiji je jedan od osnivača i Anamarija Danilović.

„Zadovoljni smo jako. Očekivali smo da će to iz godine u godinu da poraste zato što kod nas na našem podneblju zaista nema radionica, nema seminara za duvačke instrumente. Zato je naša ideja bila da to bude BRAS, da to budu limeni duvački instrumenti. Potrebno nam je vreme da dostignemo cilj koji smo postavili i da steknemo iskustvo.  Organizacija uopšte nije laka, ali nas ima dosta u udruženju koji pomažu jer mi želimo da učesnicima master klasa bude prijatno. Finansijski je jako teško, ali želja da se napreduje i uči je prisutna kod učenika jer je ulaganje u znanje jako važno. Ovo nije obična nastava kao u školi već je pristup akademski pa je i za sama učenike dobro da rano krenu na ovakve časove kako bi shvatili ozbiljnost u radu i nauče da sve to cene. Posebno mi je drago što ove godine imamo polaznicu iz Banjaluke koja je na prvoj godini fakulteta“, ističe Anamarija Danilović, sada asistent na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.