Naslovna Društvo Mladi Negotinci i Borani uspešno realizovali projekat medijske pismenosti

Mladi Negotinci i Borani uspešno realizovali projekat medijske pismenosti

271
0

U okviru ZIman-ovog fonda za mlade, a u saradnji sa Zaječarskom inicijativom, Fondacijom Iskorak i Nacionalnom zadužbinom za demokratiju, Veb tim Bor030 u saradnji sa NG Portalom realizovao je projekat “Ne laži me čoveče”. 

Sa željom da mladima približe pojam medija, podignu nivo razumevanja uloge medija i medijske kulture i da se potom, kroz seriju aktivnosti, doprinese njihovom razvoju medijske i informatičke pismenosti i analitičkog pristupa medijskim sadržajima, NG Portal i Veb tim Bor030 organizovali su prethodna tri meseca niz zanimljivih i edukativnih aktivnosti, koje su u Negotinu okupile 13, a u Boru osmoro učenika osnovnih i srednjih škola, od 14 do 18 godina.

Projekat “Ne laži me čoveče”, realizovan u okviru ZIman-ovog fonda za mlade, koji sprovodi Zaječarska inicijativa i Fondacija Iskorak u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju, pružio je mladima pre svega izazov, ali i priliku da iskažu svoje ideje, stavove, podele razmišljanja, pokažu kako oni vide svet koji ih okružuje, šta ih interesuje, plaši, snaži.

Neki od njih su otkrili kod sebe dar za pisanje, istraživanje, naučili osnovna pravila pisanja vesti, probudili u sebi ljubav za fotografiju, a kroz praktične zadatke i samostalno primenili ono što su naučili i pripremili različitite medijske sadržaje o mladima i za mlade.

 “Za ova tri meseca druženja i rada sa NG portalom naučila sam mnogo toga novog. Od velike pomoći su mi bile prezentacije i predavanja, pomoću njih sam naučila da napišem vest, uradim reportažu i intervju. Za mene lično  ovo je bio jedan veliki izazov, jer sam radila nešto što pre nikad nisam i zato što sam zahvaljujući tome razmišljala i o svojoj budućnosti. Lično, taj izazov je bio lak i zahvaljujući mojim mentorkama, koje su mi bile od velike pomoći jer su imale vremena u svakom trenutku za nas i imale veliku želju da nam pomognu. Kada je objavljen moj prvi intervju za NG Portal dobila sam puno pozitivnih komentara što od porodice, što od prijatelja i profesora. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da učim sa ovom ekipom, upoznala sam mnogo novih ljudi i za mene je ovo bilo jedno prelepo i nezaboravno iskustvo“, kaže Aleksandra Đurković, jedna od polaznika Male škole novinarstva.

Magdalena Pitarević, još jedna od učesnica u projektu “Ne laži me čoveče”, pričom o baka Desi koja čuva izvornu pesmu dokazala je sebi, kako ističe, da je njena odluka da se bavi etnomuzikologijom prava. Istraživanje joj je samo pokazalo put kojim treba da se kreće u svom daljem radu.

“Po prvi put sam se susrela i upoznala sa novinarstvom i jako sam ponosna na svoj rad koji sam napisala. Mojoj porodici i prijateljima se takoće dopao članak. Ono što mi je bilo najteže jeste da započnem tekst i da napišem lid. Pomoću mog mentora koji mi je dao jasne instrukcije u izradi teksta, sve je išlo bez problema. Drago mi je što sam bila deo ovog projekta jer će mi značiti da primenim znanje novinarstva u svom daljem školovanju”, kaže Magdalena Pitarević, učenica Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

Cilj ZIman-ovog fonda za mlade je da se pruži podrška mladim ljudima da pokreću inicijative koje vode ka pozitivnim promenama u lokalnim zajednicama i doprinose razumevanju odgovornog i aktivnog učešća mladih.

Učesnici ovog projekta, realizovanog u Negotinu i Boru, izrazili su želju da nastave svoje usavršavanje u oblasti informatičke i medijske pismenosti i svoja znanja, eventualno, prezentuju i svojim vršnjacima.