Naslovna Kultura Mladi Negotina edukacijom o filmu do kreativnih ostvarenja

Mladi Negotina edukacijom o filmu do kreativnih ostvarenja

703
0

Kreativno udruženje “Nego“ brojnim sadržajima započelo je realizaciju projekta „Edukativne filmske radionice“, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Sa željom da filmsku umetnost promovišu putem digitalnih tehnologija, ali i popularizuju film kao kulturno-obrazovnu formu, osnivači Kreativnog udruženja “Nego” priredili su seriju edukativnih radionica za grupu od devetoro mladih, u skladu sa preporukama i merama koje se odnose na suzbijanje virusa korona.

Kroz brojne radionice obuhvaćeni su svi segmenti stvaranja filma od pisanja scenarija, glume, režije, kamere, scenografije, do filmske muzike i montaže.

Tako je Marija Stanković, diplomirana glumica na master studijama prisutnima održala glumačku, Vesna Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti radionicu dikcije i pisanja scenarija, a Danijela Marković, profesor muzičke kulture muzičku radionicu na temu filmske muzike.

Prisutni su mogli da kroz interaktivno predavanje saznaju sve o scenografiji i filmskim kadrovima o čemu je govorila akademski slikar Dušanka Botunjac, kao i o filmskoj i umetničkoj fotografiji na radionici koju je priredila magistar slikarstva Dragana Jaćimović.

“Radionice su namenjene  mladima koji bi proširivali svoje znanje o filmu kroz kreativne filmske radionice, kreiranje digitalnih kratkih filmova i diskusiju o njima. U Negotinu je sve manje mladih ljudi i zato ovim projektom želimo da motivišemo mlade da se bore za sebe i svoju budućnost kroz kulturu, a ne samo da pasivno posmatraju okruženje ili odlaze u veće centre”, navode u Kreativnom udruženju “Nego”.

Učesnicima ovog projekta, a ima ih petnaestak, biće ponuđeno i da sami izaberu formu  kojom će se izraziti i temu koju će obrađivati, jer će tokom leta snimati materijale koji će biti okosnica, očekuje se, brojnih kratkometražnih formi do 10 minuta, bilo da je u pitanju umetnički ili dokumentarni film.

“Takođe se mladi motivišu da svoju budućnost posle studija grade u svom rodnom kraju i aktivno učestvuju u kreiranju društvene zajednice , a očekuje se da i nadležne institucije i pojedinci više pažnje posvete uključivanju mladih u društveno-odgovorne aktivnosti. Snimljeni filmovi će biti prezentovani putem interneta, na socijalnim mrežama, Jutjubu,  lokalnim medijima, a biće prikazani i na završnoj prezentaciji projekta, ukoliko to epidemiološki uslovi budu dopustili”, dodaju u Udruženju “Nego”.