Naslovna Društvo Mirjana Vacić: Kroz smetove do porodilišta u Negotinu

Mirjana Vacić: Kroz smetove do porodilišta u Negotinu

532
0

Mirjana Vacić (30) sa Turije kod Plavne rodila je u negotinskoj bolnici dečaka teškog 3,7 kilograma. Mališan je na porođaju ocenjen čistom desetkom.

Istu ocenu zaslužila je i ova hrabra žena, koja je do vozila službe zimskog održavanja puta morala da pešači po dubokom snegu, jer putari nisu mogli da stignu do njene kuće.

“Naša kuća na Turiji udaljena je šest kilometara od Plavne. Mene je u Plavni čekao sanitet i babica Gordana Cokić, ali je trebalo doći do saniteta. Zahvaljujući Mihajlu Rakiću i Darku Stojkiću koji su probijali put do naše kuće i koji su me svojim džipom prevezli do Plavne, a dalje sanitetom u Negotin, sve je proteklo u najboljem redu”, kaže Mirjana Vacić.

Mirjana je u negotinskom porodilištu na svet donela dečaka Ivana, kome će se, sasvim sigurno, obradovati starije sestrice, Vesna (6,5) i Ivana (3,5).

Hrabra majka je tri dana čekala da sneg u ovom zaseoku stane i da se putevi očiste kako bi stigla u bolnicu i čekala porođaj na bezbednom. Sneg je, međutim, poprilično napadao, a vetar koji je danima duvao, razvejao ga je na sve strane. U jednom trenutku, kaže Mirjana, imala je utisak da je sneg prekrio ulazna vrata.

“Sve je bilo u najboljem redu, ručali smo, malo sam prilegla kad je pukao vodenjak. Čula sam se sa doktorom, pripremila za porodilište. Čuli smo se i sa ekipama koje čiste, ali je mašina pošla iz sela i nije probila ceo put do naše kuće. Trudili su se i trudili, ali nisu mogli. Pošli smo i mi pešice, meštani su išli ispred mene i prtili stazu. Sreli smo se kod table, skretanja za Plavnu. Mihajlo i Darko su me odvezli džipom do saniteta u Plavni i onda smo stigli u bolnicu”, kaže Mirjana.