Naslovna Društvo Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansira dva negotinska projekta

Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansira dva negotinska projekta

950
0

U Palati Srbija, ministarka Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa 31 lokalnom samoupravom, kojim će Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansirati projekte pošumljavanja i zamene dotrajalih kotlarnice u 31 lokalnoj samoupravi.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ugovor o sufinansiranju projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta park šume Cvećara i dela naselja Veljko Vlahović u Negotinu potpisali su ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i  Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Ovim ugovorom ministarstvo će projekat opštine Negotin sufinansirati sa 3.830.668, 80 dinara a lokalna samouprava će uložiti 957.667,20 dinara, odnosno 20 odsto vrednosti projekta.

Projektom je predviđena zaštita i očuvanje predeonog diverziteta park šume „Cvećara“ i dela naselja „Veljko Vlahović“ . Izabrana su dva lokaliteta u okviru kojih su tri parcele koje zapravo čine jednu celinu u okviru naselja Veljko Vlahović, ulica Bukovska i park šuma „Cvećara“.

„Pošumljavanjem predmetnih lokacija postižu se ekološka i zaštitna funkcija, vraća se prirodni izgled čitavog predela i okoline, štite staništa od isušivanja, vraćaju se ptice u većem broju ali i druge životinje. Realizacijom projekta sa leve strane Bukovske ulice, sadnjom lipa i formiranjem jednorednog homogenog drvoreda postići će se kompaktan linijski oblik zelenila, čija je funkcija ekološka, proizvodnja kiseonika, značaj u pčelarstvu i poljoprivredi, i vratiće se drvored – zeleni tunel na ulazu u grad, nekadašnji simbol Negotina, koji ima istorijsko-kulturnu konotaciju“, navode u opštini Negotin.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Kako je istakla ministarka potpisani su prvi ugovori od ukupno 97, za koje je Ministarstvo kroz tri konkursa opredelilo ukupno 400 miliona dinara. Na konkursu za pošumljavanje opredeljen je ukupan iznos od 100 miliona dinara za 38 lokalnih samouprava,  100 miliona dinara je opredeljeno i za zamenu kotlarnica u domaćinstvima u 10 lokalnih samouprava, a 200 miliona dinara za zamenu kotlarnica i projekte u 49 gradova i opština.

Ministarstvo će sufinansirati i projekat rekonstrukcije kotlarnice upravne zgrade Muzeja Krajine u Negotinu sa 1,3 miliona, a učešće opštine Negotin je 622.256 dinara, odnosno 32,37 odsto.

„Rešavanjem pitanja kotlarnice započelo bi se sa rešavanjem kompleksnog problema grejanja u muzeju. Centralno grejanje je ugrađeno 1989. godine i u eksploataciji je 32 godine. Кotao je nebezbedan,  i nije zagrevao ni administrativne prostorije koje su povezane na grejanje, a kamoli postavke muzeja  koje su zimi hladne, što je uticalo na slabiju posećenost muzeja“, ističu u lokalnoj samoupravi.

Inače, Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansiraće i projekat povećanja šumskog fonda u cilju sanacije degraniranih površina Grada Bor, vredan 74.993 dinara, projekat “Soko Banja – Zeleno srce Srbije” opštine Sokobanja koji je podržan, takođe, u punom traženom iznosu od 10.467.582, 40 dinara, a u okviru rekonstrukcije kotlarnica sa 4,5 miliona dinara i projekat opštine Boljevac zamene kotlova u osnovnoj i srednjoj školi.