Naslovna Društvo Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo konkurs za subvencije za zamenu stolarije i...

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo konkurs za subvencije za zamenu stolarije i solarne panele

561
0

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za odobravanje subvencija za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, instaliranja kotlova i peći na čistija goriva, kao i za ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela.

Solarni paneli; pixabay.com

Na javni poziv u okviru Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave mogu da se prijave opštine i gradovi. Program je pokrenut prošle godine kako bi Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa lokalnim samoupravama pomogli građanima da realizuju projekte koji će za rezultat imati uštedu energiju ili da ugrade solarne panele za sopstvenu potrošnju.

„Javni poziv na koji mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave trajaće narednih 15 dana. Poziv se odnosi na opštine i gradove sa kojima će se zajedno sprovoditi projekat zamene stolarije. Posle toga će sve jedinice lokalne samouprave raspisivati pozive ka kompanijama i građanima“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

U odnosu na prošlu godinu kada su objavljena dva javna poziva: za zamenu stolarije, ugradnju izolacije i zamenu peći i kotlova i za ugradnju solarnih panela ovaj  javni poziv objedinjuje obe namene subvencija, a može se iskoristiti za:

  • unapređenje termičkog omotača (zamena spoljnih prozora i vrata; termičku izolaciju zidova, tavanica; termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača)
  • unapređenje termotehničkih sistema zgrade (efikasniji kotao ili peć; cevna mreža; grejna tela-radijatori; toplotne pumpe; cirkulacione pumpe; uređaje za regulaciju i merenje toplote)
  • solarne kolektore i
  • solarne panele.

Kako se navodi u javnom pozivu maksimalni iznos za lokalne samouprave sa preko milion stanovnika je 200 miliona dinara, 100 miliona dinara za lokalne samouprave od 100.000 do milion stanovnika, 50 miliona dinara u onim sredinama koje imaju od 50.000 do 100.000 stanovnika i 25 miliona dinara za one sa manje od  50.000 stanovnika.

Rok za dostavu prijava je najkasnije do 17. februara do 15 časova.

Inače, prošle godine je novac za zamenu stolarije, ugradnju izolacije i zamenu peći i kotlova dobilo 67 lokalnih samouprava, među kojima su Majdanpek (10 miliona), Boljevac (1 milion) i Knjaževac (3 miliona), a za solarne panele njih 37, od kojih Bor (5 miliona), Boljevac i Sokobanja po milion i Majdanpek dva miliona dinara.