Naslovna Društvo Ministarstvo prosvete: Ove godine više besplatnih udžbenika za osnovce

Ministarstvo prosvete: Ove godine više besplatnih udžbenika za osnovce

213
0

Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja u okviru projekta “Nabavka udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola“ i za sledeću školsku godinu najavljuje dodelu besplatnih  udžbenika za određene kategorije stanovništva.

Pravo na besplatne udžbenike će imati učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci socijalne pomoći), kao i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja.

Pravo na besplatne udžbenike stiču i učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu.

Roditelji su u obavezi da školi kao dokaz o ispunjenosti uslova dostave sledeća dokumenta:

  • za učenika, socijalno/materijalno ugroženih porodica – primaoce novčane socijalne pomoći, rešenje kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći
  • za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja (srednja škola, fakultet), treba dostaviti potvrdu obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta.
  • Potvrda obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta prilaže se za svako dete.

Roditelji učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, ne dostavljaju posebnu dokumentaciju jer škole poseduju podatke o  učenicima.

Krajnji rok za dostavljanje dokumentacije je 19.mart, dok će osnovna škola “Vuk Karadžić” prijave primati do 15.marta. Nakon ovog roka, poručuju iz obrazovnih ustanova, dokumentacija se neće uzimati u obzir.