Naslovna Ekonomija Ministarstvo privrede raspisalo dva konkursa za dodelu sredstava preduzetnicima

Ministarstvo privrede raspisalo dva konkursa za dodelu sredstava preduzetnicima

428
0

Ministarstvo privrede raspisalo je javne pozive za podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte i za početnike u poslovanju, koji će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

Za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike  u poslovanju u 2020. godini raspoloživa su sredstva u visini od 150 miliona dinara, s tim da najmanji iznos odobrenih sredstava pojedinačno iznosi 400.000 dinara, a najveći šest miliona za sve privredne subjekte.

Pravo da konkurišu imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Izabrani mogu da ostvare pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 40 procenata vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti.

Sredstva u okviru ovog projekta namenjena su za:

  • tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000 dinara;
  • kupovina opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina);
  • operativni troškovi, koji mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.

U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini obezbeđena su besprovratna sredstva od 850 miliona dinara. Najmanji iznos odobrenih sredstava je 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 za pravna lica, a najveći 12,5 miliona za  sve privredne subjekte.

Na ovaj javni poziv mogu da se odazovu preduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, a koji u prethodne dve godine nisu poslovali sa gubitkom.

Oni koji budu ispunili uslove mogu da ostvare pravona finansijsku podršku u iznosu do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 procenata bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za:

  • kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala. Izuzetno, za privredne subjekte koji se bave informacionom tehnologijom i visokotehnološkim uslugama, sredstva mogu biti upotrebljena za poslovni prostor koji je namenjen za potrebe obavljanja delatnosti;
  • kupovinu nove ili polovne proizvodne i građevinske opreme (ne starije od pet godina), uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje;
  • trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše 10% ukupnog investicionog ulaganja;
  • nabavku softvera i računarske opreme
  • mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

Oba programa, inače, sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije. Javni pozivi su otvoreni dok se raspoloživa sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2020. godine.