Naslovna Ekonomija Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za premiju osiguranja

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za premiju osiguranja

183
0

U toku je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za upravljanje rizicima kroz premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja za 2023. 

Javni poziv obuhvata podsticaje za osiguranje ratarskih, povrtarskih, voćarskih kultura, vinove loze i hmelja, rasadnika, kao i osiguranje životinja.

Maksimalni iznosi za podsticaje za osiguranje ratarskih kultura iznose 100.000 dinara, za osiguranje povrtarskih kultura i za osiguranje rasadnika po 500.000 dinara, za osiguranje voćarskih kultura, vinove loze i hmelja milion, a za podsticaje za osiguranje životinja dva miliona dinara.

“Svi koji konkurišu za subvencije za osiguranje pre pristupanja prijavi za isplatu osiguranja treba da obrate pažnju da podaci u eRPG i katastru moraju da se podudaraju sa podacima koji su navedeni na polisi. Ovo je najbitnija stavka kako bi sredstva mogla da se automatski uplaćuju bez potrebe za ručnom proverom. Takođe, biljne kulture moraju da budu usklađene, i to one navedene u eRPG i one koje su navedene u polisi, a polise moraju da budu plaćene”, navodi Ivana Stanković, savetodavac za agroekonomiju u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Negotin.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji, a javni poziv je otvoren do 15. novembra.