Naslovna Ekonomija Ministarstvo poljoprivrede jača saradnju lokalne samouprave i poljoprivredne stručne službe

Ministarstvo poljoprivrede jača saradnju lokalne samouprave i poljoprivredne stručne službe

373
0

Nastavljajući saradnju sa Poljoprivrednim savetodavnim stručnim službama, Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj posetio je i opštinu Negotin.

Pomoćnik ministra prosvete na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave, predstavnicima udruženja i poljoprivrednim proizvođačima; foto: Opština Negotin

Aleksandar Bogićević sa saradnicima posetio je Poljoprivrednu savetodavnu stručnu službu Negotin, ali i lokalnu samoupravu, gde je sa predstavnicima udruženja pčelara, voćara i vinara, poljoprivrednim proizvođačima, razgovarao o unapređenju proizvodnje na svim nivoima, u cilju boljih proizvodnih rezultata.

“Ono što je bitno je da se napravi saradnja između Ministarstva poljoprivrede, lokalnih samouprava i poljoprivrednih stručnih službi jer bez te saradnje, te vertikale, naš poljoprivrednik, što se i pokazalo, je nedovoljno informisan i edukovan, a samim tim je i lošija proizvodnja”, rekao je Bogićević.

On je dodao da je kontinuirana saradnja Ministarstva, savetodavnih službi i poljoprivrednih proizvođača neophodna i da je uloga savetodavaca u agrarnim reformama društva i te kako značajna.

Sa rukovodstvom i savetodavcima Poljoprivredne savetodavne stručne službe Negotin; Foto: Opština Negotin

Važni su, istakao je Bogićević, i lokalni programi koji su sagledali realno stanje na terenu.

“Opština Negotin je ove godine izdvojila 43 miliona dinara iz opštinskog budžeta za razvoj poljoprivrede, od kojih je 18 miliona dinara namenjeno za komasaciju u četiri sela u kojoj želimo da povećamo parcele i na taj način pomognemo lokalnom stanovništvu da povećaju proizvodnju i plasman i tako eventualno privuku investitore. Izdvojili smo 25 miliona za direktna sredstva u poljoprivredi, odnosno subvencije za sve grane poljoprivrede“, istakao je Dragan Radosavljević, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i savetodavac za stočarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Negotin.

Bogićević je, potom, posetio ovu službu, koja, kako je istakao, u sprezi sa poljoprivrednim proizvođačima može da da značajni doprinos razvoju celokupnog agrara.

Boravak u Negotinu završio je obilaskom Vinarije “Matalj” i nastavio put Knjaževca, gde se, takođe, sastao sa tamošnjim proizvođačima i stručnjacima, ali i čelnim ljudima Knjaževca i Sokobanje.