Naslovna FB Ministarstvo kulture podržalo projekte kulturnog nasleđa iz Negotina, Zaječara, Kladova i Knjaževca

Ministarstvo kulture podržalo projekte kulturnog nasleđa iz Negotina, Zaječara, Kladova i Knjaževca

369
0

Na konkursima za kulturno nasleđe u oblastima arhivske građe, muzejskog i nematerijalnog nasleđa Ministarstvo kulture i informisanja podržalo 188 projekata sa preko 115 miliona dinara, među kojima i projekte iz Negotina, Zaječara, Kladova i Knjaževca.

U oblasti arhivske građe Ministarstvo je sa 300.000 dinara podržalo projekat nabavke arhivskih regala za Istorijski arhiv u Negotinu i odeljenje Arhiva u Boru.

U ovoj kategoriji podržana su i tri projekta Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ u Zaječaru. Projekat „Nikola Pašić kroz građu Istorijskog arhiva“ sa 460.000 dinara, „Prota Milan Rašić, sveštenik i upravnik Arhiva“ sa 400.000 i „Stanovništvo Stare Planine – Timok“ sa 300.000 dinara.

U oblasto nematerijalnog kulturnog nasleđa sa 800.000 dinara podržan je projekat „Kazan kult“ Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu, u okviru kojeg će biti održana međunarodna konferencija na temu „Očuvanje usmenih tradicija kao nematerijalno kulturno nasleđe na području Podunavlja“.

Zavičajnom muzeju u Knjaževcu sa 300.000 dinara biće sufinansiran projekat letnje škole tradicionalnih zanata u Ravni.

Ministarstvo je sa 200.000 dinara podržalo i projekat „Bez cevare nema ovčara“ Centra za tradicionalne umetnosti „Koreni“ iz Zaječara.

U kategoriji muzejskog nasleđa Muzeju Krajine u Negotinu odobrena su četiri projekta: Reprint izdanja Muzeja Кrajine“, „Hajduk Veljko Petrović i Stevan Stojanović Mokranjac“, „Muzejska publikacija – Priča za decu o Hajduk Veljku“ i „130 godina štamparstva u Negotinu“ u ukupnom iznosu od 1.741.600 dinara u okviru kojeg će biti publikovano sedam knjiga.

U istoj kategoriji sa 600.000 dinara podržan je projekat Narodnog muzeja u Zaječaru „Pozdrav iz Zaječara – Putovanje razglednicama kroz vreme“.

U oblasti muzejskog nasleđa Zavičajnom muzeju u Knjaževcu resorno ministarstvo će sufinansirati sa 600.000 dinara projekat završne faze uređenja stalne postavke u Muzeju grada Knjaževca u kući Ace Stanojevića, sa 605.000 dinara projekat „Umetnost Dragoslava Živkovića – Priča o zavičaju“, a sa 431.168 dinara letnju školu konzervacije u arheo-etno parku Ravna.