Naslovna Kultura Ministarstvo kulture podržalo projekte iz Negotina i Bora u oblasti kulturnih delatnosti...

Ministarstvo kulture podržalo projekte iz Negotina i Bora u oblasti kulturnih delatnosti Vlaha

272
0

Ministarstvo kulture i informisanja u okviru konkursa u oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina u ovoj godini podržalo i projekte iz Negotina.

Na konkursu u oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina u Srbiji od 313 projekata, od kojih je desert odbačeno iz formačnih razloga, Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je 139. Među njima i dva projekta iz Negotina, kao i jedan iz Bora.

Za projekat “Vlaška horska pesma“ Ministarstvo kulture podržalo je Gradski horski ansambl „Mokranjac“ -Vlaški hor „Wallachia“ iz Negotina sa 120.000 dinara. Reč je o projektu koji ima za cilj modernizaciju vlaške muzike kroz horsko izvođenje.

Isto toliko sredstava dobiće i Kreativno udruženje “Nego” za projekat “Moja ruža 4 -Tajna vlaške košulje”. “Moja ruža” je do sada realizovan kroz tri projekta koji za cilj imaju istraživanje narodne nošnje Vlaha, od tradicije odevanja, preko krojeva i mustri ženske nošnje, muškog odevanja i sada o košulji kao važnom segmentu tradicionalne odeće.

Ministarstvo kulture će sa 120.000 dinara sufinansirati i 17. Festival vlaške izvorne pesme, čiji je cilj očuvanje kulturnog nasleđa Vlaha. Ovo takmičenje u kategorijama solo pesme sa i bez muzičke pratnje organizuje Ustanova “Centar za kulturu” u Boru.