Naslovna Kultura Ministarstvo kulture doniralo klavir vredan pet miliona dinara negotinskom Domu kulture

Ministarstvo kulture doniralo klavir vredan pet miliona dinara negotinskom Domu kulture

286
0

Polukoncertni klavir, vredan 5 miliona dinara, koji je opštini Negotin u okviru projekta “Gradovi u fokusu” doniralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, dopremljen je u Negotin i predat na korišćenje Domu kulture “Stevan Mokranjac”.

Novi klavir omogućiće još kvalitetnije izvođenje zahtevnih muzičkih programa, što je u ovom trenutku, uoči otvaranja 53. Mokranjčevih dana, posebno značajno.

“Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije koje je prepoznalo našu potrebu za novim klavirom, tako da smo mi jedina od 23 opštine u Srbiji, koja je u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ dobila instrument. Negotin je oduvek važio za grad kulture, pre svega muzike, tako da ovakva donacija, i to pred početak Festivala „Mokranjčevi dani“ ima još veći značaj budući da ćemo na ovaj način festivalskoj publici, ali i izvođačima omogućiti još kvalitetniji užitak u muzičkim probramima. Inače, garantni rok klavira „Boston“ je 10 godina, a naš je plan da u tom roku obezbedimo i koncertni klavir vrhunskog brenda „Steinway“, izjavio je Vladimir Veličković, predsedniki opštine Negotin.

Polukoncertni klaviru marke “Boston” , doniran opštini Negotin takođe je deo čuvene porodice klavira “Steinway ”. Ima mogućnost nadogradnje, karakteriše ga istančana osetljivost i preciznost. Tonski, konstrukciono i svojim tehničkim performansama najviše podseća na brend “ Steinway & Sons” što ne predstavlja slučajnost.

Boston klaviri predstavljaju jedinstveno dostignuće u klavirskoj industriji, koncipirani i izrađeni primenjujući jedinstvene patente i stručnost od strane proizvođača “Steinway & Sons”, imena koje je sinonim za tradiciju i muzičku izvrsnost u svetu izrade klavira.

Inače, Opština Negotin je na konkursu „Gradovi u fokusu 2018“ aplicirala projektom „Poboljšanje uslova za negovanje tradicija u kulturi“ koji obuhvata nabavku savremenog polukoncertnog klavira sa mogućnošću nadogradnje, u vrednosti od pet miliona dinara za potrebe Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2018“ podržana su 23 projekta gradova i opština od ukupno 75, u vrednosti od 150 miliona dinara.