Naslovna Ekonomija Ministarka privrede u poseti „Eliksiru“ i Kompaniji „Spajić“

Ministarka privrede u poseti „Eliksiru“ i Kompaniji „Spajić“

2190
0

Ministarka privrede Anđelka Atanasković posetila je danas prahovski “Eliksir”  i Kompaniju “Spajić” iz Negotina, lidera u proizvodnji čeličnih vlakana i opreme.

Nastavljajući dijalog sa privrednicima širom Srbije, ministarka Anđelka Atanasković posetila je prahovsku hemijsku industriju “Eliksir” gde se u razgovoru sa rukovodstvom ove kompanije upoznala sa planovima i izazovima sa kojima se suočavaju.

“Oduševljena sam jer sam videla da je to firma koja je pobila neke moje insinuacije i mišljenja  da domaća firma ne može da investira više od dva – tri miliona evra, međutim, danas sam videla da su oni investirali preko 100 miliona evra u svoje poslovanje i u svoju firmu, a još toliko i više planiraju za sledeću godinu. Razgovarali smo o mogućnostima pomoći Ministarstva privrede i države da to ostvare i da  naprave i od firme i od Negotina destinaciju koja će biti i povoljna i interesantna svima, a posebno mladim ljudima u Srbiji”, rekla je ministarka Anđelka Atanasković .

Ministarka je naglasila da će Ministarstvo pokušati da uradi sve što može da se poboljša i unapredi poslovna klima i njen konstantan razvoj i istakla da će ministarstvo pomoći “Eliksiru” oko infrastrukturnih investicija vezanih za Hemijsko tehnološki park, kao i oko samih proizvodnih kampanja vezanih za planska rešenja ove prahovske hemijske industrije.

“Ova poseta nama predstavlja znak da je Vlada Republike Srbije prepoznala značaj “Eliksira” za razvoj Negotina i okoline, ali i Srbije u celini. Sa ministarkom smo imali vrlo konstruktivan razgovor, upoznali smo je sa dosadašnjim ulaganjima i sa budućim planovima. Predočili smo joj naše razvojne ideje za narednih pet godina sa akcentom na Industrijsko hemijski park koji je budućnost razvoja “Eliksira” i razvoja Negotinske krajine. Predočili smo i u kom pravcu bi mogla da nam pomogne Vlada Srbije, a to su infrastrukturni projekti: železnica, putevi, gasovod, električna energija”, rekao je Ljuba Stojčić, direktor “Eliksir” Prahovo.

Kako navode u Ministarstvu privrede ministarka je do sada obišla oko 60 kolektiva razgovarajući sa rukovodstvom tih kompanija o privrednom ambijentu ali i načinima da se on unapredi sa ciljem ekonomskog razvoja, ali i otvaranja novih radnih mesta tamo gde je to moguće. Atanasković je istakla da je dijalog između privrednika i države od velikog značaja za razvoj ekonomije.

“Mi smo danas dobili prave smernice i informacije šta nam je činiti u narednom periodu kako bismo iskoristili sve benefite i raspoloživa sredstva koja ministarstvo daje lokalnim samupravama kroz razne mere. Usvojili smo do sada brojne planske dokumente vezane za Industrijsko hemijski park u Prahovu, kao lokalna samouprava sarađujući tesno i sa “Eliksirom”, ali i sa Ministarstvom privrede i drugim ministarstvima. Zadovoljni smo današnjim sastankom vezanim za razvoj privrede u ovom kraju. Ovo jeste naša šansa da zadržimo ljude, da zaposlimo nove, da utičemo i na razvoj svih sfera naše opštine na bolje, ne samo većeg priliva sredstava u budžet, već i samim kvalitetom života građana”, dodao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Ministarka Atanasković sa saradnicima posetila je i Sektor kontrole kvaliteta prahovskog kolektiva, a u nastavku svoje radne posete Negotinu i Kompaniju “Spajić”, osnovanu 2002. godine, specijalizovanu za proizvodnju čeličnih vlakana i abraziva od žice, kao i mašina za njihovu proizvodnju i koja je danas jedna od vodećih proizvođača ovih proizvoda na svetskom tržištu.