Naslovna Ekonomija Ministar Tomislav Momirović posetio Luku Prahovo

Ministar Tomislav Momirović posetio Luku Prahovo

1597
0

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture posetio je danas Luku Prahovo gde je održana prezentacija projekta proširenja kapaciteta Luke Prahovo i projekta uklanjanja potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata.

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva  i Alesandro Bragonzi iz EIB

Proširenje kapaciteta Luke Prahovo, izgradnjom skladišnih prostora za rasute terete i komadnu robu, kao i prateće pristupne i lučke infrastrukture, omoguće valorizaciju povoljnog geografskog saobraćajnog položaja ove luke.

„Vodni saobraćaj je budućnost. Mi ne možemo izgraditi infrastrukturu zemlje ako investiramo samo u putničku i železničku infrastrukturu. Ovo je najznačajnija luka u Republici Srbiji i kada je završimo ona će dobiti kapacitete da primi trostruko veći obim robe nego što danas ima. Plan Vlade Srbije je da Dunav i Savu 2023. poveže sa železničkim i putničkim koridorom 10, a Prahovo da podigne na još viši nivo u ekonomskoj sferi“, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović.

Prahovska luka dobiće prvi takozvani zeleni terminal, odnosno terminal za prijem, tretman i odlaganje brodskog ulja i otpadnih materija, kao i prihvat, tretman i evakuaciju otpadnih voda, koji će značajno unaprediti nivo zaštite životne sredine i zagađenja Dunava.

“Radovi će početi u septembru, a ceo kompleks biće završen do 2024. godine. Vi ovde nemate zatvorena skladišta, nemate osnovnu infrastrukturu, Prahovo je decenijama propadalo i mi želimo da ovu luku pokrenemo sa modernim skladištima, savremenom infrastrukturom, upravnom zgradom. Uveren sam da će ceo ovaj projekat doprineti povećanju ekonomskog kapaciteta ovog kraja”, dodao je Momirović.

Prezentaciji projekta modernizacije luke i uklanjanja potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata prisustvovali su i predstavnici Evropske investicione banke, Biljana Popović, državni sekretar, Veljko Кovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe, ali i Stanko Popović, predsednik „Eliksir grupe“, Ljuba Stojčić, direktor prahovskog „Eliksira“, zamenici Maja Radulović i Branko Marković, a u ime lokalne samouprave Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin.

 „Ovaj projekat će podstaći nova ulaganja i mogućnosti za poslovanje u celom slivu Dunava a omogućiće i regionalni razvoj istočne Srbije kroz povećanje trgovinske razmene i turizma. Projekat nam omogućava i da se bliže povežemo, da Srbiju integrišemo u evropske saobraćajne mreže, a i snažan je signal za privlačenje investicija koji će dovesti do veće konkurentnosti privrede i otvaranja novih radnih mesta“, istakao je Alesandro Bragonzi, iz Evropske investicione banke.

Planirano proširenje Luke Prahovo, vredno 30 miliona evra, ovu će luku učiniti daleko konkurentnijom u odnosu na luke Turnu Severin, Vidin i Kalafat. Inače, Vlada Srbije je nedavno utvrdila javni interes za eksproprijaciju 13 katastarskih parcela u ukupnoj površini od 135.000 kvadratnih metara, radi proširenja kapaciteta terminala “Luke Prahovo”.

Za naredno proleće, čulo se danas u Prahovu, počeće i realizacija projekta uklanjanja potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata, koji je danas predstavila Ivana Maslovar iz „Milenijum tima“.

Do kraja ove godine, rekao je Veljko Кovačeviće, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe, biće završena studija o proceni uticaja na životnu sredinu, nakon nje i tender, kako bi narednog juna počeli radovi na uklanjanju brodova.