Naslovna Društvo Ministar prosvete posetio Negotin

Ministar prosvete posetio Negotin

315
0

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tokom radne posete Negotinu obišao je dve najstarije vaspitno-obrazovne ustanove u istočnoj Srbiji, Negotinsku gimnaziju, osnovanu 1839. i Osnovnu školu ”Vuk Karadžić” iz 1824.godine.

Ministar Šarčević sa saradnicima, razgovarao je sa direktorkama ovih škola Draganom Nisić i Radmilom Damjanović o modernizaciji uslova rada, ali i o tome da se u narednom periodu sagledaju mogućnosti povećanja učešća dualnih obrazovnih profila.

Govorili smo i o mogućem formiranju odeljenja za nadarene za informatiku u Negotinskoj gimnaziji pa će ove godine koleginica proveriti zainteresovanost osmaka za eventualno uvođenje informatičkog smera. Nedavno je uveden opšti smer, ali mislim da bi deci bilo zanimljivije. Mi dajemo dodatne online obuke za osmake da bi taj program mogli da prate, istakao je Šarčević.

On je dodao da će resorno ministarstvo pomoći i proces digitalizacije ovih škola, koje su prilikom spoljašnjeg vrednovanja ocenjene najvišim ocenama.

Radimo reforme svih nivoa obrazovanja, a ta reforma se najviše vidi kroz modele i način rada. Napuštamo reprodukcije gradiva i činjenice i svega onoga što je smorno deci i predavačima, ali moramo obučiti oko 80.000 nastavnika da krenu na konceptualno učenje, na ishodno planiranje i međupredmetno povezivanje. Time postaje nastava zanimljivija, time se multidisciplinarno prilazi, time deca mogu da primene stečena znanja, tako da se i mi nadamo da ćemo za par godina biti pri PISA testiranju visoko kotirani,  istakao je Šarčević u Negotinu.

Predsednik Privremenog organa Vladimir Veličković istakao je da lokalna samouprava dobro sarađuje sa Ministarstvom prosvete.

Ta saradnja je od velike važnosti za unapređenje rada nastavnika i poboljšanje znanja učenika. Ovim obilaskom smo ukazali i na neke naše potrebe i upoznali ministra sa našim đacima koji će nadam se postati uspešni, poznati i dobri ljudi, dodao je Veličković.